ALHIER

Van 7 juni 2012 tot 8 mei 2014 was John Heymans de derde stadsdichter van Hengelo. Vele gedichten kwamen uit zijn brein en pen. Zaterdagmiddag 5 april was er een speciale editie van het poëzie- en muziekprogramma Spiekerboks in Metropool dat in het teken stond van het naderend afscheid van de derde stadsdichter van Hengelo: John Heymans.
Bijna alles wat hij in die hoedanigheid heeft geschreven, is verschenen in een bibliofiele editie: Alhier. De Hengelose kunstenaar Ricardo Liong-A-Kong heeft er iets moois van gemaakt.

Heymans schrijft zijn gedichten volgens een vast stramien. Tien versregels, refreinen van twee. “Met één gedachte over die tien regels – een soort verzuchting, waardoor je anders naar de werkelijkheid gaat kijken. De intentie is dat zijn gedichten ook buiten Hengelo leesbaar zijn.  De gedichten moeten ook standhouden als iemand in Deventer ze leest. Het moet iets algemener zijn”.

In de bloemlezing Vogelvlucht staan twintig gedichten die door Paul Gellings, ex-stadsdichter van Zwolle, zijn uitgezocht en waar Heymans een inleiding bij heeft geschreven. En natuurlijk zijn de gedichten van John Heymans te lezen op de site van Bibliotheek Hengelo en Hengelo Leest. In het Hengelo’s Weekblad van 26 maart stond een interview met John over zijn stadsdichterschap en afscheid.
John is groot fan van de werken van Diana Huijts en voor zijn afscheid én zijn verjaardag, hij werd die dag 60 jaar, kreeg hij een lino van Huijts aangeboden door Gemeente Hengelo, Boekhandel Broekhuis, Bibliotheek Hengelo en zijn familie.

John Heymans schrijft al meer dan een half leven lang gedichten. Een bezigheid waarmee hij in zijn studententijd, in de jaren zeventig, aan de Universiteit Twente is begonnen. Er hebben gedichten van hem in De Revisor en in Bzzlletin, Gerrit Komrij selecteerde een van de gedichten uit de bundel Vlagvertoon voor zijn roemruchte bloemlezing De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw in 1000 en enige gedichten. Daarnaast heeft John nog veel meer publicaties op zijn naam staan.

Het officiële afscheid van John Heymans is donderdag 8 mei, bij de verkiezingsavond van de vierde stadsdichter van Hengelo.
We zullen ongetwijfeld nog van John lezen, want Wie schrijft die blijft! ook al heeft hij afscheid genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.