Tommy Wieringa in het park

Een fijne verrassing voor de lezers van goede boeken aan het eind van de zomervakantie. Schrijver Tommy Wieringa ontmoette op zondag 22 augustus bijna 60 lezers in het Prins Bernhardplantsoen in Hengelo. Onder de prachtige rode beuk bij paviljoen De Ontmoeting sprak Wieringa met journalist Theo Hakkert van de Twentsche Courant Tubantia. Natuurlijk kwam ook de ‘Twentse’ roman De heilige Rita ter sprake.

De heilige Rita is een met prijzen overladen en verpletterende roman over een vader en een zoon, en over de nieuwe tijd in een traditioneel grensdorp. Wieringa vertelde met een brede glimlach over de koppige nuchterheid van de dorpse Twentenaren en las ter illustratie delen voor uit het artikel Het Wapen van Vriezenveen dat hij in 2017 voor De Gids schreef. Ook bekende hij nooit in de ‘smerige drukte van de stad’ te kunnen wonen.

Natuurlijk kwamen ook zijn andere boeken ook aan de orde, alsmede zijn interview met Barack Obama (‘een verschrikkelijke ervaring vanwege mijn spanning en zijn lange, uitwaaierende, in fraai beton gegoten antwoorden’) en zijn columns. Wieringa beloofde tot slot ‘nog 3 romans en 4 novelles te schrijven, waarna ik stop als ik 76 jaar en 9 maanden ben.’ Hij vertrok geen spier toen Theo Hakkert hem met een verbaasde lach vroeg of hij echt zo strak gestructureerd te werk gaat. Even was het stil. ‘Nou, ja. Eigenlijk wel ja.’

De zomerse reeks ‘Schrijvers in het Park’ is een initiatief van stichting Hengelo Leest en literair agent Dorine Holman. Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door Stichting De Houtmaat.

(Foto auteur: Stephan Vanfleteren)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.