Frank Westerman in het park

Hengelo Leest sloot op 12 september het succesvolle seizoen 2021 van Schrijvers in het park af met een lezing van Frank Westerman. Ruim twintig bezoekers luisterden met aandacht naar de schrijver die vanonder de rode beuk in het Prins Bernhardplantsoen vertelde over zijn nieuwe, veelbesproken boek De kosmische komedie.

De kosmische komedie is een filmische vertelling over reikhalzen naar een betere wereld – buiten de dampkring. Met een telescoop of met een raket, de mensheid blijft haar verlangen richten op de kosmos. Uit gemis? Wat verwachten we op de maan of Mars te vinden dat ons op aarde ontbreekt? Middelpunt is de Westerbork-sterrenwacht die met zijn majestueuze schotelantennes de hemel aftast, op het terrein van het voormalige nazidoorvoerkamp.

In sprankelend proza neemt Westerman de lezer mee van Friesland naar Venetië, op een tijdreis langs ons kantelende beeld van de hemel, met of zonder god. Van Eise Eisinga en Galileo Galilei tot Joeri Gagarin en de eerste ‘vrouwelijke’ robotmens in de ruimte, De kosmische komedie is science non-fictie op zijn alleraanstekelijkst.

Frank Westerman (Emmen, 1964) verwierf grote bekendheid met De graanrepubliek, Ingenieurs van de ziel, El Negro en ik (bekroond met De Gouden Uil), Ararat, Stikvallei, Een woord een woord (bekroond met zowel de Brusseprijs als de Bob den Uyl-prijs) en recentelijk Wij, de mens. Zijn werk verschijnt in zestien talen.

De zomerse reeks ‘Schrijvers in het Park’ is een initiatief van stichting Hengelo Leest en literair agent Dorine Holman. Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door Stichting De Houtmaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.