Horizon City en Opstand beste Overijsselse boeken van 2014

scholtenBOEK VAN HET JAAR. Jaap Scholten (Horizon City) en Michelle Visser (Opstand) zijn de winnende auteurs van het Overijssels Boek van het Jaar 2014. Scholten won in de categorie non-fictie. Visser kreeg de meeste stemmen van het publiek op het gebied van fictie. De nieuwe provinciedichter is Boudewijn Betzema. De uitslag is vanavond tijdens een feestelijke avond in de Schouwburg Deventer bekendgemaakt.

Jaap Scholten (foto links)Horizon City | winnaar non-fictie
Non-fictie, die zich laat lezen als een roman; een familiekroniek, die het particuliere verre overstijgt. In alle opzichten een bijzonder boek, dat een uniek, amusant én verhelderend inkijkje biedt in de doorgaans gesloten wereld van de Twentse fabrikantenfamilies. Over de opkomst en neergang van de Twentse textielindustrie is inmiddels alles wel zo’n beetje gezegd en geschreven. Over de door huwelijken nauw met elkaar verweven fabrikantenfamilies, die in meerdere opzichten hun stempel drukten op de economische, maatschappelijke én culturele ontwikkeling en ontsluiting van Twente, is daarentegen veel minder bekend. Des te belangwekkender, dat Jaap Scholten – zelf een telg uit één van die families – nu van ‘binnenuit’ beschrijft wat deze mensen bezielde en dreef.

visserMichelle Visser – Opstand | winnaar Fictie (Publieksprijs)
Michelle Visser (foto hiernaast) woont in Hengelo. Met een heel dun draadje zorgt ze ervoor dat vanuit Enschede het happy end tot stand komt in Opstand, een roman die vanuit het perspectief van een Utrechtse drukkersgezin de Belgische opstand tegen Willem I en vrijmaking van Nederland in 1831 in beeld brengt. Naast de fysieke strijd tussen de verschillende landen, is er de innerlijke strijd tussen de bloedband en de liefde van de twee hoofdpersonen, tweelingzusjes Sabine en Karlijn. Een boeiend, goed geschreven historisch verhaal, met veel informatie over een vrij onbekende periode uit de vaderlandse geschiedenis. De schrijfster weet de regie in de hand te houden wat betreft het verspringen in de tijd en plaats van handeling, de schildering van het tijdsbeeld met tegenstellingen tussen geloof, politiek, maatschappelijke ontwikkelingen en onderlinge relaties.

Boudewijn Betzema | Nieuwe Provinciedichter
De nieuwe Dichter bij Overijssel is Boudewijn Betzema geworden die nogal opvallend net als de vorige – Heleen Bosma – uit Deventer komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.