Samen waren we alles op Boekenballade

Tijdens de Boekenweek houdt Twente traditioneel haar eigen boekenfeestje. De Boekenballade 2023 op woensdag 15 maart in het Muziekcafé van Metropool Hengelo was een heerlijke mix van poëzie, literatuur, moderne (en klassieke!) muziek, spoken word en gedegen journalistiek. Na de opening door stadsdichter Wouter Munsterman en muziek van Johannes Brahms sprak hét culturele baken van RTV Oost Inga Tjapkes met Gijs Wilbrink. Hij stormde in 2022 met De beesten de literaire wereld binnen. Teddy Tops spoke words, Sam de Laat song lyrics met het veelbelovende Droom Dit en Jonah Falke gaf zijn verrassend rake blik op de overeenkomsten tussen arm en rijk.

Een terugblik in foto’s

Gijs Wilbrink (Doetinchem, 1984) is schrijver, muzikant en podcaster. De creatieve duizendpoot is nooit vergeten dat zijn basisschoolleraar al zijn dromen en naïeve ambities resoluut overboord gooide door te beweren dat niemand uit de klas zou worden wat hij of zij wilde worden. Hij transformeerde in de afgelopen jaren van pittige punkrocker in rauwe romanschrijver. Zijn ‘woeste en meeslepende’ debuut De beesten (2022) is een Achterhoeks tafereel over een dramatische familiereünie, werd met sterren & ballen overladen en stond wekenlang in menig bestsellerlijst.


Teddy Tops (Den Bosch, 1989) is maker van literaire programma’s, artistiek leider van spoken word-platform Mensen Zeggen Dingen en oprichter van queer & kunst community Trek Iets Leuks Uit. Ze beweegt zich liefst buiten de gebaande paden en dichtgetimmerde hokjes. Ze ziet het als haar missie los te breken van ‘hoge’ of ‘lage’ cultuur, en van kwaliteit kunst te maken, liefst live, graagst samen, en zo met verhalen de wereld te redden. Ze heeft een teckel die eigenlijk ook Teddy heet, maar ze noemt hem Fred, omdat het verwarrend werd.


Wouter Munsterman (Losser, 1979) is pianist, pianodocent en dichter. Hij is werkzaam bij Oyfo en het ArtEZ-conservatorium. Sinds december 2021 is hij stadsdichter van Hengelo. Vanaf oktober 2022 schrijft hij voor regiokrant Tubantia wekelijks een gedicht over een van de 62 buurten van Hengelo. Ook schreef hij het Hengelo’s stadslied. Tijdens deze Boekenballade zet hij nieuwe tekst op oude muziek van Johannes Brahms.


Sam de Laat (Eindhoven, 2002) van Droom Dit spreekt in zijn Nederlandstalige poëtische teksten over seks, geweld, liefde en de gewoonheid van het leven. De teksten dragen een modern jasje van rauwe elektronische beats, dromerige gitaarlijnen en snijdende synthesizers. Geïnspireerd door acts zoals Spinvis, Radiohead, King Krule, Joy Division en Wende, maar ook de Nederlandse literatuur van bijvoorbeeld Cees Nootenboom, is Droom Dit bezig met het ontwikkelen van een herkenbaar karakter binnen de hedendaagse Nederpop. Sam woont tegenwoordig in Enschede om daar songwriting te studeren aan het conservatorium en te werken aan poedelnaakte autobiografische songs die hij met een volledige band en met een elektrische energie op het podium brengt.


Jonah Falke (Ulft, 1991) studeerde fine art painting aan ArtEZ in Enschede. Hij exposeerde in binnen- en buitenland en maakte als frontman van de band Villa Zeno de plaat Self Made Woman. In 2016 debuteerde hij met de klassieke coming of age-roman Bontebrug. In 2019 verscheen het autobiografische portret De mooiste vrouw van de wereld, over een jongen die een even zorgeloos als richtingloos bestaan leidt. Zijn Vrij Nederland-reportageserie Van armoede werd Mercur Reportage van het jaar 2022. Alle ‘reportages over het leven in de schaduw van de welvaart’ zijn in boekvorm uitgegeven. In 2023 verschijnt De geschiedenis van mijn sok. Jonah Falke schrijft onder meer voor Vrij Nederland, De Correspondent, ELLE, HP/De Tijd en is vaste columnist bij de Gelderlander.


Inga Tjapkes (Enschede, 1969) was columnist bij weekblad de Roskam, is televisiemaker bij RTV Oost en schrijft, presenteert en realiseert eigen mediaproducties.


De Boekenballade wordt jaarlijks georganiseerd door Stichting Hengelo Leest, Boekhandel Broekhuis, Bibliotheek Hengelo en Poppodium Metropool. De editie van 2023 werd mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de gemeente Hengelo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.