‘Voetbalgedichten’op sokkels Heartpool achter de basiliek

Dais ter beekKLAAR VOOR DE START. Onder het motto Klaar voor de start is in Hengelo achter de Lambertusbasiliek een tentoonstelling geopend van gedichten over voetbal en voetballers. De stichting HeArtpool, die zich inspant om in Hengelo “kunst bij de mensen te brengen” heeft (sport)journalist Gijs Eijsink gevraagd een bloemlezing samen te stellen uit voetbalgerelateerde gedichten. Op vijftien sokkels zijn gedichten afgedrukt van oa Willem Wilmink, Bert Schierbeek, Cees Buddingh, Nico Scheepmaker, Adriaan Morriën en Rutger Kopland.

Gedichten over voetbal in algemene zin, maar ook prominente (ex-)profvoetballers uit de regio zoals Epi Drost, Youri Mulder, Gertjan Verbeek ( actueel uit de laatste Hard Gras)  en Abe Lenstra zijn op de sokkels te vinden.

Bij de officiële opening waren twee oud-profvoetballers aanwezig, die indertijd nog samen hadden gespeeld met Abe Lenstra bij Sportclub Enschede. Daisy ter Beek (foto boven) en Joop Janssen (foto onder) droegen elk een gedicht voor over Abe, die in 1954 bij hen in Enschede kwam spelen. Beiden zijn inmiddels al aan de andere kant van de 75. Daisy ter Beek, die later ook nog voor FC Twente uitkwam antwoordde op de vraag wat hem het meest was bijgebleven van Abe, dat dat  diens opmerking tijdens de eerste training was: ‘Goed om je heen kijken en vooral niet teveel lopen. Daar heb ik me zoveel mogelijk aan proberen te houden, maar ik was niet zo goed als Abe, dus moest ik wel meer werken in het veld.’

joop janssenDe tentoonstelling, die gratis is te bezoeken staat er nog tot voorjaar  2014.
Eraan gekoppeld was de presentatie van een drietal gedichten van Hengelose kinderen, die geselecteerd waren uit een groot aanbod. Ook de drie kindergedichten met het motto Klaar voor de Start zijn op de sokkels achter de basiliek te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.