Storklezing door oud-Hengeloër Wim Boevink

wim-boevHENGELO LANGS MIJN EIGEN COÖRDINATEN – Wim Boevink geeft op zondag 2 oktober de vierde Storklezing in Tuindorphotel & Restaurant ’t Lansink te Hengelo. De titel van zijn lezing luidt: ‘Hengelo langs mijn eigen coördinaten.’

Boevink (foto) is weliswaar niet geboren in Hengelo, maar bracht hier het grootste deel van zijn jeugd door. Zijn moeder woont er nog altijd, en dat is de reden waarom hij nog regelmatig in Hengelo komt (hij woont zelf in Utrecht). In zijn lezing geeft hij een terugblik op zijn eigen jaren in Hengelo, afgezet tegen de indrukken van nu. Een persoonlijke impressie van de stad, verpakt in een lyrische stijl. Niet altijd onverdeeld vrolijk, maar Wim heeft ook oog voor de kracht en historie van de stad.

Wim Boevink studeerde antropologie aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds eind jaren tachtig is hij als verslaggever verbonden aan dagblad Trouw. De afgelopen 10 jaar schreef hij voor deze krant de dagelijkse kroniek ‘Klein Verslag’, waarin ook zijn persoonlijke ervaringen met Hengelo met enige regelmaat voorbij kwamen.

Zoals bijvoorbeeld in ‘De engel in Hengelo’ van 6 februari 2014, waarin hij prettige herinneringen ophaalt aan zijn eerste vaste baan, als verkoper bij Boekhandel Broekhuis. Maar ook constateert hij dat het Hengelo van nu ’t moeilijk heeft: ‘Dat zag je aan de gaten in de stad. De gaten die lege winkelpanden achterlieten, of het grote gat direct naast het raadhuis, waar een jaar geleden nog bouwschuttingen stonden en een groot nieuw winkelhart werd aangekondigd. Alleen maar vlakte lag er nu, met steengruis, wachtend op betere tijden. (…) Ik wandelde door de Marktstraat, een leegstandsdrama, met sprankjes hoop in de vorm van pop-up stores. Maar het hart klopte nog, verderop in de boekhandel.’ Ook prijst Boevink de openbare bibliotheek, wat hem tot slot doet concluderen: ‘Als de naam Hengelo een engel in zich sloot, dan moest die engel een lezer zijn.’

Hengelo Leest
De Storklezing is een initiatief van oud-stadsdichter John Heymans en de stichting Hengelo Leest. Het is een jaarlijkse voordracht van een (oud)-Hengeloër die zich op maatschappelijk en/of cultureel gebied heeft onderscheiden, en die zich betrokken voelt bij het wel en wee van deze stad. Na de pauze is er gelegenheid voor een discussie naar aanleiding van de voordracht.

Kaarten
De lezing is op zondag 2 oktober van 15.00 – 17.00 uur in de Storkzaal van Tuindorphotel & Restaurant ’t Lansink, sponsor van de Storklezing. Kaarten voor deze lezing kunt u reserveren bij Henk Sannes, e-mail hjgsannes@gmail.com, o.v.v. naam, e-mail adres en aantal kaarten á €5. U ontvangt dan een mail terug met een reservering op naam en u kunt betalen aan de zaal. Voor zover nog beschikbaar kunt u vanaf 14.30 uur ook kaarten kopen aan de zaal.

Hengelo Leest

Hengelo Leest wil het genieten van lezen bevorderen. De stichting organiseert en ondersteunt daarom literaire activiteiten in Hengelo en omgeving, zoals Vers en Foto en de Storklezing. Daarnaast biedt Hengelo Leest op haar website een agenda voor alle literaire activiteiten in Hengelo en omgeving. Hengelo Leest ontvangt mede subsidie van het Rabo-fonds Hengelo en de Fuldauer stichting.

www.hengeloleest.nl

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.