Stadsdichter Munsterman is multitalent

Het is officieel. Wouter Munsterman is de komende twee jaar stadsdichter van Hengelo. Op vrijdag 5 november werd bij hem de stadsdichterspeld opgeprikt door cultuurwethouder Bas van Wakeren. Hij greep zijn ‘oscarmomentje’ aan om niet alleen vrienden en familie te bedanken, maar ook Diane Wevers die hem ooit tijdens het straattheaterfestival aanspoorde spontane gedichtjes te schrijven en uit te reiken aan het voorbijgaande publiek.
Tijdens de drukbezochte, feestelijke avond in de Hengelose stadsbibliotheek werd Wouter Munsterman (42) toegesproken door Hengelo Leest-voorzitter Irene van Deuveren, toegedicht door ex-stadsdichters Hettie Franken en Marijke Agterbosch en streng ondervraagd door Hans Hoes. Of hij zich ‘er wel van bewust was dat hij als stadsdichter niet meer in het algemeen of puur persoonlijk kon dichten, maar de stem van het Hengelose volk werd.’ Wouter wist het en zou zijn best doen om waardig in de voetsporen te treden van zijn voorgangers. ‘Ik moet nog veel ontdekken en leren, maar hoop dat ik over twee jaar ten minste één gedicht heb geschreven in de stijl van de eerste Hengelose stadsdichter Fred van de Ven.’

De jury, naast de wegens vakantie afwezige horecaman Berto Mulder bestaande uit journalist Gijs Eijsink en neerlandica Ankie Wiegerink, vertelde dat ze aanvankelijk de vrees hadden dat Hengelo het voorlopig zonder stadsdichter moest stellen. ‘Dat zou natuurlijk een enorm gemis zijn, een stad als Hengelo onwaardig. Gelukkig meldde zich er één, Wouter Munsterman, die na de eerste én tweede lezing van zijn ingezonden werk een schot in de roos bleek.’ Het gelukkigste stoepje van Hengelo overtuigde de jury van Wouters kwaliteiten.

het gelukkigste stoepje van Hengelo

boven op die grote toren,
daar wil ik naar beneden kijken

en terwijl het carillon
de muziek over de stad
uitstrooit als snoepgoed
kijken naar het stratenplan

daar beneden hebben
mensen een bestemming, en
haasten zich naar alle afspraken
die een stedeling kan hebben

behalve op het hoekje Bornsestraat
waar die haast niet verder gaat
mens en moment lijken stilgevallen

van de wereld, zorgen, tijd
een generaal pardon
van 2 bolletjes lang

Na een muzikaal optreden van ’tweemanstrio’ Gilet, vertegenwoordigd door Marcel LeBlanc en Bert van der Veen, met zang van Yvonne Eikenaar, vertelde wethouder Bas van Wakeren dat Wouter een heus multitalent is. Hij is naast dichter ook pianist en docent bij Oyfo in Hengelo en het ArtEZ-conservatorium in Enschede. ‘Maar tekeningen maken bij gedichten, zoals Hettie Franken dat zo mooi deed, kan ik níét,’ merkte Wouter op. Een humorist, ook dat nog. Na het ontvangen van de stadsdichterspeld en het uitspreken van de eerdergenoemde mooie dankwoorden bewees Wouter dat hij de vrolijke noot niet zal vergeten. In een sneldicht sprak hij zijn verdriet uit over het ontbreken van een heus confettikanon. ‘Misschien iets om over twee jaar, als ik afscheid neem van deze functie, goed te maken met me.’

De benoeming van een nieuwe stadsdichter wordt binnenkort formeel bekrachtigd door het college van burgemeester en wethouders van Hengelo. De organisatie van de verkiezing en ondersteuning van de stadsdichter is de verantwoordelijkheid van de stichting Hengelo Leest. De stadsdichter schrijft minimaal acht gedichten per jaar over Hengelose gebeurtenissen die hij of zij van belang acht. De subsidie van de gemeente bedraagt €750 per jaar. Het werk van Wouter en zijn voorgangers is te vinden op de website van Hengelo Leest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.