Stadsdichter Marijke Agterbosch is nu ook nachtburgemeester

TIJDELIJK TWEE FUNCTIES. Hengelo heeft een nieuwe nachtburgemeester. Maandagavond installeerde burgemeester Sander Schelberg middels een humoristische toespraak Marijke Agterbosch. De 71-jarige Hengelose combineert daardoor tot 28 maart twee functies. Ze is stadsdichter en nachtburgemeester. Op 28 maart zal haar opvolger/-ster worden gepresenteerd tijdens de jaarlijkse boekenballade in Metropool.
Marijke Agterbosch laat als creatieve geest haar ideeën los op de stad Hengelo om het een gezelliger en  leefbaarder te maken. Ze maakte bij de inauguratie in So Nice al enkele van haar plannen bekend. Zo wil ze de kraam op de Enschedesestraat tegenover de Hema een rode kleur geven en wil ze in de voormalige V&D een Arabische markt realiseren. Agterbosch zal twee jaar als nachtburgemeester fungeren.
Foto: Marijke Agterbosch neemt een bos bloemen en de felicitaties in ontvangst.

1 reactie

To be, or not to be.. de nieuwe stadsdichter

‘De aanstaande verkiezing van de nieuwe Hengelose stadsdichter zal toch niet verworden tot een klein feestje voor intimi, incrowd en zogenaamde usual suspects’, dacht ik toen ik op de website van Hengelo Leest las dat er op 28 maart 2019 besloten wordt wie de nieuwe stadsdichter gaat worden. Ik baalde ook, moet ik eerlijk bekennen. Ik had geen vacature gezien en had klaarblijkelijk ook gemist dat het vigerende reglement was ingewisseld voor een nieuwe, waarvan ik tot voor kort het bestaan niet kende. Daar ging mijn droom.

Wakker worden…
Toch staat op de website van Hengelo Leest te lezen dat het reglement in augustus 2018 in de algemene vergadering van Stichting Hengelo Leest is vastgesteld. Ikzelf downloadde op 11 januari 2019 nog een versie van het reglement waarin stond te lezen dat conform artikel 8 alle inzenders dienden te voldoen aan diverse criteria, waaronder een gedicht over het thema ‘Hengelo’ dat nog niet eerder gepubliceerd was en aangevuld werd met nog eens vijf andere gedichten van eigen hand. Ik kon maar beter wakker worden uit mijn droom.

Stadsrapper
En dat ben ik inmiddels, wakker! Maar naast wakker, ben ik ook teleurgesteld. Ik wilde een serieuze poging doen om de nieuwe stadsdichter worden. Al merkte ik al wel snel dat dichten pittig werk is. Op dit moment heb ik dan ook nog niet de – conform het klaarblijkelijke oude reglement van Hengelo Leest – verplichtte zes gedichten klaar. De stand staat momenteel op vier stuks, waarvan ik eerlijkheidshalve moet bekennen dat één van die vier, eigenlijk een rap is. Dat komt omdat ik vind dat de tijd rijp is voor een Stadsrapper. Wie zegt er ook dat Hengelo een stadsdichter moet hebben en geen stadsrapper?!. Ik heb dus een heuse stadsrap gemaakt en wilde die laten primeuren in een uitzending van het Radio Hengelo programma ‘ het college van B en V’. Ik heb nog steeds de hoop dat dit kan, maar misschien ben ik toch nog aan het dromen…

Hoop
Stiekem hoop ik dat ik van de jury nog mee mag doen met de verkiezing. Daarom heb ik de werkjes die ik tot nu toe gemaakt had – bij wijze van ultieme poging – naar onze huidige stadsdichter Marijke Agterbosch en Hengelo Leest gestuurd, want ja… Hoop doet leven en ik had zulke grote plannen. Ik wilde poëzie, gedichten en taal in meer algemene zin toegankelijk maken voor een breder publiek. Voor alle Hengeloërs. Ik wilde de verkiezing voor een nieuwe stadsdichter junior weer nieuw leven inblazen, ik wilde… Ach, wat ik wil is natuurlijk niet belangrijk ! Als we dan eind maart 2019 dan maar wel een hele goede nieuwe stadsdichter hebben.

En misschien mag ik toch nog wel meedoen van Marijke en de juryleden. Als dat zo is, verwijs ik graag naar mijn sollicitatiebrief aan mevrouw Wevers van de Hengelose Bibliotheek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.