Shortlist Overijssels Boek van het Jaar

Vijf non-fictie boeken en drie fictie boeken maken dit jaar kans op de titel Overijssels Boek van het Jaar. In beide categorieën wordt een winnaar gekozen, dus de schrijvers hebben maar liefst 20 tot 30 procent kans op deze prijs. Naast erkenning voor hun bijzondere prestatie ontvangen de winnaars een bedrag van €500. Op donderdagavond 18 november vindt de prijsuitreiking plaats.

De boeken op de twee shortlists werden gekozen door twee vakkundige jury’s bestaande uit wetenschappers, docenten en schrijvers. De genomineerden zijn:

Shortlist fictie:

  • Vuurvogel – Jozef Hoek
  • De Ambtenaar – Almar Otten
  • Suikerbastaard – Jaap Scholten​

Shortlist non-fictie:

  • De oorlog gaat nooit voorbij: Overijssel 1940-1945 – Ewout van der Horst, Marco Krijnsen , Martin van der Linde en Albert Bartelds
  • Van Elburg tot Deshima: Zes eeuwen familie Feith – Arlette Kouwenhoven
  • Door mannen gekozen: De eerste vrouwen in de Deventer gemeenteraad – Erna Lammers
  • Strijd en overleg – De Twents-Achterhoekse textielindustrie 1815-1955 – Nick Vos (red.)
  • Atlas van de IJssel – Tjirk van der Ziel, Albert Corporaal, Joop van Putten (fotografie)

Meer informatie over de genomineerden is te vinden op: www.kijknulive.nl/overijsselverwoord/.

Overijssel Verwoord wordt in opdracht van Provincie Overijssel uitgevoerd door Rijnbrink. Rijnbrink adviseert en ondersteunt in de provincies Overijssel en Gelderland bibliotheken en andere culturele, educatieve en maatschappelijke organisaties. Met als doel: samen werken aan een vaardiger, creatiever en slimmer Overijssel en Gelderland! Bij de realisatie van Overijsel Verwoord wordt intensief samengewerkt met RTV Oost.

Shortlist non – fictie • De oorlog gaat nooit voorbij: Overijssel 1940 – 1945 – Ewout van der Horst, Marco Krijnsen , Martin van der Linde en Albert Bartelds • Van Elburg tot Deshima: Zes eeuwen familie Feith – Arlette Kouwenhoven • Door mannen gekozen: De eerste v rouwen in de Deventer gemeenteraad – Erna Lammers • Strijd en overleg – De Twents – Achterhoekse textielindustrie 1815 – 1955 – Nick Vos (red.) • Atlas van de IJssel – Tjirk van der Ziel, Albert Corporaal, Joop van Putten (fotografie) Meer informatie over de genomineerden is te vinden op www.kijknu live.nl/overijsselverwoord/ De criteria Bij deze verkiezing gaat het om boeken die verschenen tussen 1 april 2020 en 1 april 2021 . De non – fictie boeken moeten gaan over een Overijssels onderwerp , b ijvoorbeeld over de geschiedenis en/of cultuur van de provincie, een streek of plaats of een gebeur tenis in Overijssel. Bij de categorie fictie speelt het verhaal zich af in Overijssel óf is het boek geschreven door een Overijsselse auteur die een sterke band met de provincie heeft . Dichtbundels zijn uitgesloten van deelname. Een provincie vol verhale n Overijssel barst van de getalenteerde schrijvers. Zij inspireren ons via boeken en verhalen om anders te kijken naar alledaagse dingen. Overijssel Verwoord is een podium om enkele van de ze talenten de aandacht te geven die ze verdienen. Over Overijssel Verwoord Overijssel Verwoord wordt in opdracht van Provincie Overijssel uitgevoerd door Rijnbrink. Rijnbrink adviseert en ondersteunt in de provincies Overijssel en Gelderland bibliotheken en andere culturele, educatieve en maatschappelijke organisaties. Met als doel: samen werken aan een vaardiger, creatiever en slimmer Overijssel en Gelderland! Bij de realisatie van Overijsel Verwoord wordt intensief samengewerkt met RTV Oost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.