Sebastiaan Vaca van Twickelcollege winnaar verhalenbattle middelbare scholen Hengelo

sebastiaan vaca 373 x 250GOEDE REIS, OPA – Sebastiaan Vaca (foto) heeft met zijn verhaal ‘Goede reis, Opa’, de eerste prijs gewonnen tijdens de verhalenbattle in Metropool op donderdag 6 maart. Hij nam de wisseltrofee mee naar zijn school, Het Twickelcollege. De jury – Marjon Kok (TC Tubantia), Michelle Visser (schrijfster) en John Heymans (stadsdichter) – was lovend over zijn vertelkunst. Marjon Kok: “Sebastiaan gebruikt originele vergelijkingen. Het zijn geen clichés en ze hebben wel de potentie om het te worden.”

De tweede prijs ging  naar Maike de Jongh van Lyceum De Grundel. In een zogenaamde raamvertelling schrijft ze heel beeldend hoe een opa zijn kleinzoon de boodschap meegeeft dat je kunt reizen door boeken te lezen. De derde prijs was voor Rebecca Vrijenhoek van Het Twickelcollege. In haar verhaal ‘Leven en Dood’ zijn droom en werkelijkheid heel knap met elkaar verweven. Sophie Kroezen van Lyceum De Grundel krijgt een eervolle vermelding, omdat ze haar verhaal ‘Ruimtereisje’ heel mooi voorleest.

Heel knap
Voor elke deelnemer had de jury een compliment, maar ook een tip. ‘Het is heel goed dat je speelt met de kracht van de herhaling. Dat deed Couperus ook. Maar pas op dat je het niet te vaak doet in je verhaal, dan verlies je juist die kracht’, zei John Heymans tegen Britt Zwijnenberg van Lyceum De Grundel. Patty Jager van Bataafs Lyceum hoorde van Marjon Kok: ‘Je noemt nauwelijks de omgeving. En toch zag ik het landschap gewoon voor me. Heel knap dat je dat in mijn hoofd hebt gedaan.’jury verhalenbattle 450 x 353

‘Goede traditie’
Muzikanten Douwe ter Braak van Het Twickelcollege en Sietse Iedema, een oud-leerling van Het Twickelcollege zorgden voor de muzikale omlijsting van de avond. De presentatie was in handen van Jaap Heerze. Hij sloot de avond af met de woorden: ‘Dit was de eerste verhalenbattle in Hengelo. Het begin van een goede traditie. Want we hebben veel talent in Hengelo dat een podium verdient.’

Thema reizen
De opdracht, schrijf een verhaal van maximaal 1000 woorden, sloot aan bij het thema van de Boekenweek dit jaar ‘reizen’. Zeven leerlingen deden mee aan de finale: Sebastiaan Vaca, Sanne Moes en Rebecca Vrijenhoek van Het Twickelcollege. Britt Zwijnenberg, Sophie Kroezen en Maike de Jongh van Lyceum De Grundel en Patty Jager van Bataafs Lyceum. De finalisten lazen hun verhaal zelf voor in het café van Metropool. De jury lette niet alleen op de inhoud van het verhaal, maar ook op de presentatie.

Hengelo Leest
De verhalenbattle is een initiatief van Stichting Hengelo Leest. In de stichting zijn onder andere de Bibliotheek Hengelo, Boekhandel Broekhuis en enkele journalisten vertegenwoordigd. Zij organiseren regelmatig verschillende literaire en culturele activiteiten. Ook biedt Hengelo Leest op haar website een agenda voor allerlei activiteiten die met boeken en lezen te maken hebben. Omdat veel literaire activiteiten in Hengelo zijn gericht op volwassenen, willen de initiatiefnemers ook iets organiseren voor jongeren: een verhalenwedstrijd. De organisatie van de verhalenbattle was in handen van Loes Scholder, docent Nederlands aan Het Twickelcollege en bestuurslid van Hengelo Leest.

Foto onder: de jury met vlnr Michelle Visser, marjon Kok en John Heymans

De verhalen van de finalisten staan op de site van Hengelo Leest. KLIK HIER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.