RIP Kees Verheul

In het Larense Rosa Spierhuis is afgelopen zaterdag schrijver/vertaler/slavist Kees Verheul overleden.  De geboren Hengeloër is 84 jaar geworden. Ruim drie weken geleden werd hij getroffen door een herseninfarct. Hij is daarna niet meer bij bewustzijn geweest.

Op 27 december 2023 was Verheul op uitnodiging van Hengelo Leest voor de laatste keer in zijn geboorteplaats en wel aan de Anninksweg. Daar onthulde hij toen het volgende fragment uit zijn novelle De kleine knieval dat op een paneel op de muur van huisnummer 14 is aangebracht.

“Wanneer hij aan het begin van de Anninksweg naar zijn beek staarde, zag hij meer dan in zijn mooiste plaatjesboek. En elke dag zag hij iets anders. Bij droog weer bewoog er een streepje vocht door een maanlandschap van aangekoekte modder. Bij plensregens steeg de Drienerbeek zienderogen.”

Ook die ochtend in december regende het. Hij bracht nog een kort bezoek aan zijn geboortehuis op nummer 30.

Een vertrouweling van Kees meldde Hengelo Leest dinsdag: We zijn allemaal blij dat het uitje naar Hengelo zo’n succes geweest is. Hij had het daarna nog vaak over. Jullie hebben hem daarmee een heel groot plezier gedaan.

Kees Verheul is op 9 februari 1940 geboren. Hij behaalde zijn gymnasium diploma op de Bataafse Kamp, studeerde Russische Letterkunde en vertaalde werk van onder meer Anna Achmatova, Joseph Brodsky, Nadezjda Mandelstam en Andrej Platonov. Verheul is van grote betekenis geweest voor de Nederlandse en Russische literatuur.
Verschillende media besteedden aandacht aan zijn overlijden. Voor de liefhebber: Zie oa Tzum.info waar Theo Dersjant onlangs nog een mooi verhaal publiceerde over Verheul en ook de website van uitgeverij Van Oorschot.

Vrijdag wordt eerst in Laren een afscheidsbijeenkomst gehouden.’s Middags wordt Verheul op het kerkhof aan de Oldenzaalsestraat in Hengelo begraven.


27 december: De nazit bij Stravinsky

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.