Renata de Frankrijker en Martin de Tukker op Cultuurpodium

Kunstenaar Renata de Frankrijker is zondag 24 oktober te gast bij de tweede editie van het Cultuurpodium Hengelo. Zij houdt een presentatie met beelden uit haar film ‘Het spoor terug’. Daarin vertellen zes voormalige Italiaanse textielarbeiders over hun reis naar Twente in de jaren zestig, over hun integratie in Nederland en hoe zij na de teloorgang van de textielindustrie de draad weer hebben opgepakt in Twente. De film is binnenkort te zien in Schouwburg Hengelo.

Het programma van Cultuurpodium Hengelo is ook dit keer weer een mix van muziek, boeken en beeldende kunst. De muzikale intermezzo’s worden deze keer verzorgd door Marcel LeBlanc (gitaar) en Bert van der Veen (piano en accordeon). Zij vertolken samen een breed repertoire van blues, folk, klassiek, jazz en Latijns-Amerikaanse muziek.

Tekstschrijver en muzikant Martin ter Denge wordt geïnterviewd over zijn boek ‘Tukkerspotten’. Daarin ontleedt hij in alfabetische volgorde de culturele psyche van de doorsnee Twentenaar. Ter Denge pakt clichés hard aan en zet ze zó flink in een ander perspectief dat je denkt: ‘Dat ha’k nog neet dacht!’

Fotograaf Jasper Abels behoort tot de internationale top van eigenzinnige modefotografen. Met de tentoonstelling ‘Pretty Sorrow’ in museum No Hero in Delden neemt hij de kijker mee in een sprookjeswereld die niet altijd blijmoedig blijkt te zijn. Diep ingrijpende persoonlijke ervaringen zet hij om in droevige schoonheid.

Journalist Bert Groenman schreef een biografie over Wolter Lemstra, een veelzijdig dienaar van het openbaar bestuur. Begin 1991, op de top van zijn ambtelijke carrière in Den Haag, maakte Lemstra de overstap naar het burgemeesterschap van Hengelo. Daar had hij een levendig aandeel in de discussies rond de beoogde Dubbelstad en Twentestad.

Cultuurpodium Hengelo wordt van september t/m april maandelijks georganiseerd door de stichting Hengelo Leest en Schouwburg Hengelo. Het programma duurt van 15.00 – 17.00 u. De toegang is gratis. Vanwege de coronamaatregelen dienen bezoekers wel te reserveren. Ook is een coronatoegangsbewijs plus legitimatie noodzakelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.