Nicole Harmsen te gast bij Broekhuis

DE RUSLUIE – Donderdagavond 20 september ontvangt Boekhandel Broekhuis Hengelo met trots Nicole Harmsen (foto).  Aanleiding is het verschijnen van haar historische roman ‘De Rusluie’ over zes generaties kooplui uit Vriezenveen in het Rusland van de 18e eeuw. Zij zal worden geinterviewd door Theo Hakkert. Aansluitend zal zij haar boek signeren. 

DE RUSLUIE
Nicole Harmsen schreef met ‘De Rusluie’ een filmisch epos waarin de gevoelens van een bonte schakering avonturiers invoelbaar zijn gemaakt; een boek over vrijheid, handelsgeest en doorzettingsvermogen, maar ook over het perpetuum mobile van haat en liefde, oorlog en vrede, dood en leven. ‘De Rusluie’ is Harmsens debuutroman.

Vriezenveen, 1738. Clara Grobben, die door een ongeval verlamd is, kan niets anders dan lijdzaam toezien hoe haar familie gebukt gaat onder de armoedige omstandigheden. Clara ziet toe hoe andere boeren, thuiswevers, als marskramers hun weg naar Petersburg vinden. Deze Vjenneluie, de Rusluie genoemd, nemen linnen mee, tuinzaden, vlaszaden en lijnzaadolie. Meestal blijven ze lang weg, maar de investering loont, want de boeren worden zienderogen rijker.

Het verhaal van Clara vormt de start van dit schitterende familie-epos dat een periode van tweehonderd jaar omspant. Terwijl de families in Rusland in steeds grotere welvaart leven, komen de Franse Revolutie, de Bataafse Revolutie en de Russische Revolutie voorbij. Tegen de achtergrond van deze grote historische gebeurtenissen worstelen verschillende verhaalpersonages met hun drang naar vrijheid, vechten ze tegen onderdrukking en moeten ze erbarmelijke omstandigheden het hoofd bieden.

NICOLE HARMSEN
Nicole Harmsen studeerde Nederlands en was jarenlang uitgever. Tegenwoordig is ze docent op een middelbare school. De Rusluie, een Nederlands-Russische familiegeschiedenis is haar debuutroman.

‘De geschiedenis is op een bepaald niveau dus een soort perpetuum mobile. Dat zit in mijn boek, het idee van een perpetuum mobile. Van dood en leven, komen en gaan, oorlog en vrede. En steeds de vrijheidsstrijd. Mensen zoeken altijd naar vrijheid, maar als ze die denken te hebben, worden ze weer onderworpen. […] En uiteindelijk is het de vraag of de ware vrijheid wel bestaat. Om die vraag draait het hele boek.’

– uit een interview met Theo Hakkert, Tubantia 01-09-2018

 

Donderdag 20 september 19.30 – 21.00 uur
Broekhuis Hengelo, Wemenstraat 45.
Toegang gratis.
aanmelden: hengelo@boekhandelbroekhuis.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.