‘Nederland Leest’ in Bibliotheek Hengelo

NATIONALE LEESCAMPAGNE. Van 1 tot en met 30 november is Nederland leest 2019 een jaarlijks terugkerend evenement met dit jaar het thema: Duurzaamheid. In tijden van klimaatverandering en grootschalige milieuvervuiling beseffen we allemaal dat het duurzamer moet. Wat kunnen wij zelf doen om een gezonde leefwereld te behouden voor de toekomst?

Nederland Leest is de grootste nationale leescampagne die zich voornamelijk afspeelt in de bibliotheek. Sinds 2016 staat niet langer één boek centraal maar een thema.
In 2016 was dat: democratie,
in 2017: robotica
in 2019 voeding
en dit jaar duurzaamheid.
In tijden van klimaatverandering en grootschalige milieuvervuiling beseffen we allemaal dat het duurzamer moet. Wat kunnen wij zelf doen om een gezonde leefwereld te behouden voor de toekomst? Daarover praten we met elkaar. In november. In de grootste leesclub: Nederland Leest. In de meest duurzame ontmoetingsplek: de bibliotheek.

Het cadeau van de Bibliotheek: een gratis boek!
Vanaf 1 november hebben we een leuk cadeautje voor elke bezoeker van de Bibliotheek! Kom langs in november en neem het gratis boek Winterbloei van Jan Wolkers mee. Nederland Leest zet stappen in de groene richting. En een van Nederlands meest geliefde schrijvers is onze gids: natuurmens Jan Wolkers. Zijn mooiste natuurverhalen zijn speciaal voor Nederland Leest gebundeld in het geschenk. De natuur is voor Wolkers altijd de belangrijkste inspiratiebron geweest. In de natuur kon hij zijn angsten bezweren en scheppen door die te tekenen, schilderen en vast te leggen in wat hij schreef.
De verhalen in Winterbloei worden vergezeld door actuele columns van Aaf Brandt Corstius. Zij geeft in deze bundel luchtig stof tot nadenken bij haar eigen dagelijkse, duurzame dilemma’s. Dit jaar zal Ronald Giphart het voorwoord schrijven in het geschenkboek van Jan Wolkers.

Grootletterboek
Er zijn ook een aantal grootletterboeken beschikbaar van het geschenkboek Winterbloei.

Lezing: Röntgenkunst ‘Binnenstebinnen’ door Arie van ’t Riet
Klinisch fysicus Arie van ’t Riet heeft van zijn werk een bijzondere hobby gemaakt. Hij gebruikt röntgenstralen om het binnenste van bloemen en dieren vast te leggen. Het resultaat is een interessante compositie, waarin je het geraamte van flora en fauna ziet. Je ziet hoe kwetsbaar en fragiel is de natuur als zij haar structuur prijsgeeft. En hoe perfect en feeëriek tegelijk is het resultaat van deze bijzondere fotografie. Zijn werk is te zien in het boek Binnenstebinnen, waar tweevoudig Gouden Griffel-winnaar Jan Paul Schutten de tekst bij schreef. En daarover komt Arie van ’t Riet op 26 november een lezing over geven in de Bibliotheek. Klik hier voor meer informatie over de lezing.

Grootste leesclub van Nederland
Om iedereen kennis te laten maken met het plezier van samen lezen, Organiseert Hebban in samenwerking met de Nederlandse bibliotheken online leesclubs om Winterbloei van Jan Wolkers te bespreken. Iedereen kan na het ophalen van het geschenk Winterbloei van Jan Wolkers, zich aansluiten bij de Nederland Leest Leesclub via:
www.hebban.nl/spot/nederlandleest-Hengelo

(foto vlnr Ronald Giphart, Aaf Brandt Corstius en Jan Wolkers)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.