Muurgedicht Margot Vos onthuld

Op zaterdag 29 oktober 2022 werd aan de Beekstraat in Hengelo het muurgedicht Aprilregen van Margot Vos onthuld door wethouder Marie-José Luttikholt en Museum Hengelo-bestuurslid Hans de Gruil. Na de onthulling hield Jan van der Staak, kenner van het werk van Margot Vos, een kort referaat over de dichteres die veertien jaar in Hengelo woonde. Stadsdichter Wouter Munsterman greep spontaan de gelegenheid aan om een jonge belangstellende, Sebastian Orgel, te vragen het gedicht Liedje van Margot Vos voor te lezen.

Margot Vos (Nieuw-Amsterdam 10 november 1891 – Winterswijk 1 december 1985) is vooral bekend geworden door haar socialistische poëzie. Veertien jaar woonde dichteres Margot Vos in Hengelo, een periode waarin ze zeer productief was. In haar poëzie verheerlijkte ze de socialistische gedachte, maar bezong ze ook heel vaak de natuur, waarbij ze werd geïnspireerd door het Twentse landschap tussen Woolde, Oele en Twickel.

Aprilregen, Margot Vos

Noabers
Dit vierde muurgedicht in de Hengelose binnenstad is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Twentse Noabers Fonds en de provincie Overijssel. De Slinger Hengelo maakte de match voor Hengelo Leest met Hubo Hengelo Zuid, die het paneel leverde, in het juiste formaat zaagde en van een lijst voorzag. Moldovan Schilderwerken verzorgde de basis-beschildering. De Almelose decoratieschilder Freddy Hoevers schilderde het gedicht op het paneel.

Literatuur op de muur
Hengelo Leest eert met het doorlopende project Muurliteratuur (semi-)Twentse dichters en schrijvers met een gedicht (of prozaregels) op een muur in de Hengelose binnenstad. Naast Aprilregen van Margot Vos (Museum Hengelo, Beekstraat) is De Zomer II van H. H. ter Balkt te lezen aan de Wetstraat, Het menselijk geluk van Willem Wilmink bij Ten Eekelder aan de Enschedesestraat) en Leoš Janáček: Eerste strijkkwartet van Bert Schierbeek bij Schouwburg Hengelo aan de kant van Stationsplein.

Hengelo Leest hoopt in 2022 nog een vijfde muurgedicht te onthullen, aan de Smutsstraat bij Meesterlijke Koffie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.