Margot Dijkgraaf in Bibliotheek over leven en werk Hella S. Haasse

hella-s-haasse-uitgOMVANGRIJK OEUVRE – Margot Dijkgraaf is vanavond in de Bibliotheek, op uitnodiging van de Alliance Française. De literatuurcriticus annex schrijfster werd al op jonge leeftijd gegrepen door het werk van schrijver Hella S. Haasse. Ze maakten in 1989 kennis en voerden de laatste tien jaar van Haasses leven regelmatig gesprekken over haar werk.

Het oeuvre van Hella S. Haasse (1918-2011) is groots, omvangrijk en enorm gevarieerd. Vrijwel iedereen kent Oeroeg – maar wie las de essays van Haasse over de schrijvende vrouw? Welke relatie had Haasse tot Indië, waar ze geboren werd, en Frankrijk, waar ze tien jaar woonde? Wat bedoelde Haasse als ze het over haar ‘daimoon’ had? Waarom zijn de meeste huwelijken bij Haasse een mislukking? Wat hebben Haasses historische personages gemeen en waarom was de schrijfster zo gepassioneerd door het verleden? Wat betekende de verbeelding eigenlijk voor haar en wat onderzocht ze met haar schrijverschap?

Margot Dijkgraaf maakte in 1989 kennis met de schrijfster en voerde de laatste tien jaar van Haasses leven regelmatig gesprekken met haar over haar werk. In Spiegelbeeld en schaduwspel bespreekt ze Haasses belangrijkste thema’s en laat ze de schrijfster zelf aan het woord. Het boek is daarmee niet alleen een rijk overzicht van een monumentaal oeuvre, maar ook een persoonlijk portret van een van de grootste auteurs uit de Nederlandstalige literatuur.

Margot Dijkgraaf is romanist en freelance literatuurcriticus voor NRC Handelsblad, directeur van de Academisch-cultureel Centrum Spui25 en intendant bij de Nederlandse Ambassade in Parijs. Zij publiceerde eerder onder meer Franstalige literatuur van nu, De pen van Europa, Nooteboom en de anderen, en verzorgde samen met Patricia de Groot Uitzicht en Inkijk, de twee delen essays en beschouwingen in het Verzameld werk van Hella S. Haasse.

Donderdag 15 januari | 20.00 – 22.00 uur | Bibliotheek Hengelo Stad
€5,00  inclusief pauzedrankje

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.