Leerling Zen én team van Bataafs Lyceum winnaars Groot Hengeloos Dictee

Hierna gloeiden haar wangen als die van een antivaxer en sjeesde ze naar huis, bewerkte onmiddellijk haar hals
met een concealer en dook in de 25-delige Winkler Prins Encyclopedie.

Dit was een van de zinnen uit het derde Groot Hengeloos Dictee dat gisteravond in de raadzaal van het stadhuis werd gehouden. De 48 deelnemers, waaronder elf middelbare scholieren, hadden al hun taalvaardigheden nodig om de juiste spelling van moeilijke leenwoorden en samenstellingen te vinden. Het dictee van 250 woorden was geschreven door moeder en dochter Mieke en Ellen Deckwitz uit Borne, grootmeesters in de Nederlandse taal, die de zinnen om en om voorlazen.
Uiteindelijk was Zen Oostrom (18), leerling van het Bataafs Lyceum, de beste van allemaal met slechts zeven fouten. Op de tweede plaats eindigden vier deelnemers met tien fouten: de winnaar van vorig jaar Petra Bruulsema, de journalisten Wim Goorhuis en Anno Oude Engberink en triatleet Erik Lentfert. Zij kregen het boek April van Ellen Deckwitz dat recent verschenen is.

De grote winnaar van het dictee, Zen Oostrom, is een soort van talenwonder, want hij is al een tijdje bezig een geheel eigen, nieuwe taal te ontwikkelen, zoals onlangs al te lezen was in de Twentsche Courant Tubantia. Hij heeft in die taal intussen al 4400 woorden bedacht. Waar de liefde voor talen vandaan komt, weet hij zelf niet, zo vertelde hij gisteravond. ‘Ik ben er zomaar aan begonnen’, glimlachte hij.
Als winnaar van het dictee kreeg hij een persoonlijke bokaal, een bos bloemen en een bedrag van 100 euro. Zijn schoolteam nam eveneens een bokaal in ontvangst alsmede het boek Eindspel van de Hengelose auteur Mariska Overman. Want het Bataafs Lyceum was voor de derde achtereenvolgende keer de winnende school. Zen en zijn vier schoolgenoten namen het op tegen het Montessori College en het Twickel College. De organisatie was in handen van Hengelo Leest. Henk Nijhof was de presentator.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.