Het Groot Hengeloos Dictee

Of schrijf je ‘Het Groot Hengelo’s Dictee’? Hoe dan ook, Hengelo Leest is vast van plan om in 2021, als het weer kan, mag en goed voelt, een dictee te organiseren. Secretaris Remko Meddeler vertelde er wat over in De Krant van Twents Nederland.

In de pen bij Stichting Hengelo Leest: Groot Hengelo’s Dictee

HENGELO – Een vroegtijdige winterslaap vanwege corona? Niks daarvan, zegt Stichting Hengelo Leest, die werkt aan een nieuw evenement: het Groot Hengelo’s Dictee. Vijf vragen aan secretaris Remko Meddeler.

Door: Tim Nijhof. Foto: Marieke Amelink

Wanneer is het dictee?

„We streven naar januari, maar weten niet of dat lukt. Het moet verantwoord zijn. Het idee voor een Groot Hengelo’s Dictee komt van Gijs Eijsink. Hij besprak het met Loes Scholder. Zij is leraar Nederlands op het Twickel College, waar we het dictee hopen te houden. Loes was meteen enthousiast. Drie doelgroepen van 20 mensen doen mee: prominenten, scholieren en ‘gewone’ Hengeloërs. Dus zestig in totaal. Welke prominenten? Dat kan burgemeester Schelberg zijn, maar ook een bekende marktkoopman.”

Wie schrijft de tekst en wie draagt hem voor?

„We hebben auteur Jaap Scholten bereid gevonden om de tekst te schrijven. Hettie Franken, stadsdichter van Hengelo, leest hem voor. Hettie kan dat heel goed, ze heeft een mooie dictie.”

Zijn er Hengeloërs die op voorhand worden uitgesloten van deelname?

„De bestuursleden van Stichting Hengelo Leest. Die kijken de dictees na.”

Welk kenmerkend Hengelo’s woord of begrip mag niet in het dictee ontbreken?

„Daar krijgt Jaap Scholten wat mij betreft de volledige vrijheid in. Ik hoop zelf dat er Twentse woorden en uitdrukkingen in voorkomen. Denk aan Hengeler weend, noaber, aajt verdan, korte boks of poar neem’n.”

Met een gemiddelde van hoeveel fouten is de jury tevreden?

„Tien. De tekst moet toegankelijk zijn, maar kan niet zonder instinkers. We mogen de lat best een beetje hoog leggen. Een foutloze deelnemer? Dat moet eigenlijk niet kunnen.”

https://www.tubantia.nl/hengelo/in-de-pen-bij-stichting-hengelo-leest-groot-hengelo-s-dictee~a45a1503/

We voegen hier graag aan toe dat januari niet haalbaar lijkt, gezien het aantal deelnemers in één ruimte, maar we houden alle opties open. Zit je in je middelbareschooltijd, voel je je een ware Hengelose prominent of ben je een plaatsgenoot die simpelweg verzot is op taaltechnische wedstrijden? Laat hieronder een bericht achter en wellicht melden we ons snel bij je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.