De allerlaatste zkv’s van A.L. Snijders

Zojuist verscheen Oh the world, Ah the world, de bundel allerlaatste zkv’s van de hand van A.L. Snijders. In totaal 53 zeer korte verhalen, voorzien van een aantal facsimile-versies van zijn legendarische brieven en fraaie handschriften. 

Bijna twee jaar na zijn plotselinge dood kunnen de Snijders-liefhebbers kennis nemen van de zkv’s die hij in de periode van januari tot juni ’21 schreef voor o.a. De Standaard in Vlaanderen, VPROKRO Radio 4 en De Berkelbode. Een groot aantal van deze verhalen werd door uitgeverij AfdH via de zogenaamde ‘Graslijst’ gepubliceerd.

Oh the world, Ah the world is het saluut van en aan de beste zeerkorteverhalen-schrijver van Nederland

Snijders correspondeerde jarenlang. Bijna dagelijks schreef hij een brief in zijn karakteristieke handschrift, in rood en zwart, met een gecalligrafeerd motto, vaak met tekeningen erbij. Kunstwerkjes op zich. Eén van Snijders motto’s, veelvuldig voorkomend in zijn brieven was Oh the world, Ah the world, afkomstig uit Herman Melville’s Moby Dick.

Op 7 juni 2021 overleed A.L. Snijders, ‘de meester van het éénharig penseel’, zoals Tommy Wieringa hem noemde, terwijl hij schreef aan zijn laatste korte verhaal “Rotspunt”.


A.L. Snijders (1937-2021), pseudoniem van Peter Cornelis Müller, was de bedenker van het nieuwe literaire genre zeer kort verhaal – zkv. AFdH Uitgevers publiceerde vanaf 2006 twaalf bundels van zijn werk, met als laatste Tat Tvam Asi in het jaar voor zijn dood. Voor zijn gehele oeuvre werd hem in 2010 de Constantijn Huygensprijs toegekend.

Job Cohen, al jaren bewonderaar van de zkv’s, schreef het voorwoord voor Oh the world, Ah the world. 

Mathijs Deen sluit dit boek af met passende woorden.

3 reacties

Ach, alles las ik van de meester van het ZKV, zijn boeken lezen is pure ontspanning en een lichte toets van humor en herkenning ook . Vandaag fietsen we langs zijn woning in Klein Dochteren,
bij Lochem. Een waar bedevaartsoord! Een markant schrijver en persoon, we missen hem altoos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.