A.L. Snijders in het park

Op zondag 30 mei begon bij Paviljoen De Ontmoeting in het Hengelose stadspark Prins Bernhardplantsoen een nieuw seizoen van de serie Schrijvers in het park. A.L. Snijders werd geïnterviewd door Hans Hoes van Hengelo Leest, las voor uit zijn nieuwe boek en nam ruim de tijd om te signeren voor en te spreken met de vele bezoekers.

Onder het gebladerte van de rode beuk vertelde de uitvinder van het zkv, het zeer korte verhaal, in dit eerste weekend van de uitgestelde Boekenweek onder meer hoe hij bij de titel van zijn nieuwste, dikste, twaalfde verhalenbundel kwam. ‘Tat Tvam Asi’ is een heilige zegswijze binnen het hindoeïsme en betekent zoiets als ‘Dat Ben Jij’. ‘Maar ik begrijp er zelf helemaal niets van,’ vertelde A.L. Snijders op zijn kenmerkende trage maar kraakheldere toon. ‘Runderen zijn heilig in India. Maar om de een of andere reden eten Indiase vleesliefhebbers ze toch graag op. Vlak voor het neerschieten van zo’n rund geeft het dier de boodschap “Tat Tvam Asi” af… Ja, en nu zoek ik dus iemand die me dat eens goed kan uitleggen.’

Even later, tijdens het voorlezen, kiest A.L. Snijders voor het verhaal Ondergronds, vanwege het gesprek dat hij die ochtend met zijn gelegenheidschauffeur had over vervelende publieke optredens, waarvan hij zich er geen kon herinneren. ‘O ja, toch, één keer, nadat ik had voorgelezen in Arnhem, bij boekhandel Hijman Ongerijmd.’ Het verhaal begint met de intrigerende zin ‘In de jaren zestig van de vorige eeuw kende ik een jongen die onder de grond leefde.’ en eindigt met een vleermuis die een sticker op zijn rug heeft met de tekst ‘Dans A’.

Snijders’ zkv’s vatten het leven, dat zich grotendeels afspeelt in en om Snijders’ woning in de Achterhoekse bossen, geconcentreerd samen en zijn volgens zijn uitgeverij AfdH geschreven zonder angst voor lezers, zorgeloos en associatief. In Tat Tvam Asi vindt de lezer 337 zkv’s, geschreven in 2019 en 2020 voor onder meer de website van KRO/NCRV, de Vlaamse krant De Standaard en de VPRO-gids. Het boek, waarvan inmiddels een derde druk is verschenen, koopt u natuurlijk bij Boekhandel Broekhuis, in de winkel of online.

Acht dagen na dit optreden, in de ochtend van maandag 7 juni 2021, overleed A.L. Snijders (pseudoniem van Peter Müller, Amsterdam, 1937) tijdens het schrijven van een column voor de lokale krant Berkelbode. Stichting Hengelo Leest koestert de herinnering aan een levensgroot schrijver van piepkleine verhalen.

1 reactie

Remko, mooi geschreven ‘In Memoriam’ aan deze prachtige zondagochtend in het kleinste park van Hengelo. Klein, maar groot in aanblik is te zien op de foto’s. Ik begrijp dat A.L. Snijders in het harnas is gestorven. Dat lijkt mij een kadootje aan het eind van een ‘rijk’ leven. Voor de familie zal dat anders zijn. Hen condoleer ik in gedachten. Alsmede zijn uitgever AfdH, die hem als mens en zkv schrijver (node) zullen missen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.