Wynia, Hoebee en Waanders op Cultuurpodium

De Groningse dichter, essayist en vertaler C.O. Jellema (1936-2003) kreeg voor zijn poëzie pas laat de langverwachte erkenning en waardering. In zijn testament wees hij Gerben Wynia, oud-docent Nederlands aan het Bataafs Lyceum in Hengelo, aan als zijn ‘literair erfgenaam’. Vorig jaar promoveerde Wynia op een biografie van Jellema, waarvan de handelseditie is verschenen onder de titel Aan rozen denk ik in de winter. Op zondag 26 maart komt hij hierover aan het woord bij Cultuurpodium Hengelo.

Het programma van deze zevende editie van het seizoen 2022-2023 is zoals vanouds een mix van muziek, boeken en beeldende kunst. De muziek wordt ditmaal verzorgd door zeven vocalisten van Vocal Studio Annemarie Bron. Hun speciaal voor deze gelegenheid samengestelde repertoire omvat een aantal individueel gezongen nummers met backingvocals, een duet en een vocal group, met pianobegeleiding door Annemarie.

Paul Hoebee groeide op met twee grootouders die beiden kunstenaar waren, en werd zo al vroeg omringd door kunst en kunstenaarsmaterialen. Een opleiding aan de AKI was dan ook een logische stap; in 1989 studeerde hij af in schilderkunst. De abstracte kunst uit die beginperiode heeft hij inmiddels achter zich gelaten; hij legt zich toe op portretschilderen. Zelf zegt hij daarover: ‘Ik schilder geen portretten, ik geef een stem aan een gezicht.’

Bennie Waanders is na zijn afstuderen aan het conservatorium Enschede volop aan het werk geweest als saxofonist in diverse ensembles en orkesten, zowel klassiek als pop en jazz. Sinds enkele jaren houdt hij zich naast de muziek ook bezig met schrijven. Eind vorig jaar verscheen zijn derde boek: Terug naar de Molen, vol herinneringen aan zijn jeugd in zijn geboortedorp Neede.

Patricia van de Camp heeft grafische kunst en fotografie gestudeerd aan de Rietveld Academie in Amsterdam en de Design School SDU Kolding in Denemarken. Marc Heesterbeek heeft architectuur en stedenbouw gestudeerd aan de TU Eindhoven en ruimtevaart architectuur aan het SICSA in Houston, VS. Sinds vijf jaar verkennen zij samen de grenzen van de portretfotografie onder de naam vandeCamp & Heesterbeek.

Cultuurpodium Hengelo wordt van september t/m april maandelijks georganiseerd door Stichting Hengelo Leest en Schouwburg Hengelo. Het programma vindt plaats in de Middenzaal en duurt van 15 tot 17 uur. Toegang is gratis; bezoekers dienen wel te reserveren via de website van de Schouwburg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.