Week van de poëzie, thema liefde

mesieROERSELEN VAN HET HART – Het thema van de Poëzieweek 2015 (van 29 januari t/m 4 februari) is Liefde, onder het motto Met zingen is de liefde begonnen.
Bibliotheek Hengelo besteedt rondom de Poëzieweek de nodige aandacht aan deze prachtige kunstvorm. Niemand beter dan een dichter kan de complexiteit van de liefde bezingen: teder of vol passie, prille vlinders of reeds vertrouwde warmte, dromerige vreugde of hartverscheurend liefdesverdriet. Van middeleeuwse troubadours over rederijkers tot hedendaagse dichters. Allemaal beschrijven zij  de roerselen van het hart in lange volzinnen of in puntige aforismen.

De Poëzieweek Vlaanderen en Nederland opent met Gedichtendag op donderdag 29 januari. Een week lang krijgen kopers van poëzie bij besteding van € 12,50 aan bundels het Poëziegeschenk van hun boekverkoper cadeau. Ilja Leonard Pfeiffer is de schrijver van het Poëziegeschenk 2015.

 De bibliotheek geeft tijdens de Poëzieweek poëzie cadeau aan haar leden. Deelnemende bibliotheken delen ansichtkaarten uit met daarop een inspirerend gedicht over het motto van de Poëzieweek: Met zingen is de liefde begonnen.

25 januari
Rop Janze met de Poëzie Jukebox
Cabaretier Rop Janze loopt rond met een groot sandwichbord met veertig titels van gedichten en de naam van de auteur. U vraagt, Rop Janze draagt voor.
Rop Janze was lid van Comedytrain en presenteerde de Margreet Dolmans Mens & gevoelensavonden. Dé poëtische opfrisser voor elke gelegenheid.
https://ropjanze.nl/

29 januari
Poëzie lunch Dichterscollectief
Op de landelijke poëzie dag verzorgt het Dichtercollectief Niet zwichten maar dichten een poëzie lunch.

11 februari
Singer song writer Erik Mesie
Erik Mesie (foto), zanger en gitarist (onder meer bekend van de band Toontje Lager) verzorgt een aansprekende lezing over de historische ontwikkeling van dit genre.  Er worden vele oude en eigentijdse audio- en videoclips vertoont: van Woody Guthrie via Bob Dylan, Donovan, Cat Stevens, Joni Mitchell en Tori Amostot de huidige generatie singer/songwriters, die de laatste jaren vooral beheerst wordt door zangeressen.

Een bijzondere themacollectie
Onze Singer Songwriter themacollectie, ongeveer 200 items, bestaat uit verschillende media, waaronder cd-opnames, bladmuziek, muziek dvd’s en literatuur. Een unieke poort naar de wereld van de liedjesschrijver.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.