Storklezing door ir. Enis Odaci: De vluchteling, spiegel of gevaar?

Enis-Odaci-40VOORDRACHT EN DISCUSSIE –
Enis Odaci geeft op zondag 20 december de derde Storklezing in de Storkzaal van Tuindorphotel & Restaurant ’t Lansink te Hengelo. De titel van zijn lezing luidt: “De vluchteling: spiegel of gevaar?”
Wethouder Mariska ten Heuw (SP) verzorgt de proloog op de lezing van Odaci.  

Met de komst van een stroom vluchtelingen vanuit Noord-Afrika en het Midden-Oosten weet de Europese samenleving zich geconfronteerd met een van de grotere uitdagingen uit haar bestaan. Ook Nederland worstelt met de nieuwe realiteit en vraagt zich hardop af: tot hoever reikt onze solidariteit? Voor de een importeren we met onze gastvrijheid IS-terroristen. Voor de ander zetten we onze welvaartsstaat op het spel. Het vluchtelingenvraagstuk confronteert ons met onze eigen normen en waarden. Weten we nog wel waarvoor we staan?

Joods-christelijke en humanistische normen
Als we een joods-christelijke en humanistische samenleving vormen, welke normen horen daar dan bij? Bij dit alles hoort ook de vraag: wat is een pragmatische en hoopvolle weg voorwaarts?

Islamdeskundige
Ir. Odaci is verkeerskundig ingenieur en adviseert overheden over de aanleg van infrastructuur. Daarnaast is hij voorzitter van de humanistisch-islamitische denktank Humanislam. In die rol publiceert hij regelmatig over religie, cultuur en politiek in diverse media. Als islamdeskundige en opiniemaker maakt hij deel uit van het IKON-opiniepanel van het tv-programma De Nieuwe Wereld. Ook maakt hij deel uit van de denktank Vluchtelingen bij de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA, dat de regering op dit thema zal adviseren. Voor Hengelo’s Weekblad verzorgt hij om de twee weken een duo-column met stadsdichter en dominee Herman Koetsveld.

mariskadrs. Mariska ten Heuw
De wethouder van economische en sociale zaken van de gemeente Hengelo Mariska ten Heuw is 42 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters. Ze is sinds haar achttiende actief in de SP. Van 1998 tot en met 2010 was ze gemeenteraadslid; daarvoor was ze voorzitter van de SP afdeling. Ten Heuw is thans bezig aan haar tweede periode als wethouder. Ze is tevens loco-burgemeester.

De Storklezing
De Storklezing is een initiatief van oud-stadsdichter John Heymans en de stichting Hengelo Leest. Het is een jaarlijkse voordracht van een (oud)-Hengeloër die zich op maatschappelijk en/of cultureel gebied heeft onderscheiden, en die zich betrokken voelt bij het wel en wee van deze stad. Na de pauze is er gelegenheid voor een discussie naar aanleiding van de voordracht.

Kaarten
De lezing is op zondag 20 december van 15.00-17-00 uur in de Storkzaal van Tuindorphotel & Restaurant ’t Lansink, sponsor van de Storklezing.
Kaarten voor deze lezing kunt u reserveren bij Henk Sannes, e-mail hjgsannes@gmail.com, o.v.v. naam, e-mail adres en aantal gewenste kaarten à €5. U ontvangt dan een mail terug met een reservering op naam en u kunt betalen aan de zaal. Voor zover nog beschikbaar kunt u vanaf 14.30 uur ook kaarten kopen aan de zaal.

Programma Storklezing
15.00u: Welkomstwoord Marco Krijnsen, voorzitter Stichting Hengelo Leest
15.05u: Inleiding Mariska ten Heuw. De wethouder houdt een proloog op de lezing van Enis Odaci.
15.15u: Enis Odaci met de lezing: “De vluchteling: spiegel of gevaar?”
16.00u: Pauze
16.10u: Kort nawoord door Mariska ten Heuw. Gelegenheid voor reacties van de aanwezigen.
plm 16.30u: Afsluiting door Marco Krijnsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.