Storklezing 2017 door prof.dr. René ten Bos: Het antropoceen: een nieuw, onheilspellend tijdperk?

Filosoof René ten Bos.
Bos heeft uitgestorven beesten op zijn lichaam te laten tattoueren: op zijn armen de in 1936 uitgestorven Tasmaanse Buidelwolf.
Bos is verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, Nederland. / © Eric de Mildt. All rights reserved. mobile +32 496 86 93 56
eric.demildt@skynet.be
Any form of reproduction or publication implies
payment of fee to be negotiated.

VIJFDE STORKLEZING. Prof. dr. René ten Bos geeft zondagmiddag 15 oktober de vijfde Storklezing in Tuindorphotel & Restaurant ’t Lansink te Hengelo. De titel van zijn lezing luidt: ‘Het antropoceen: een nieuw, onheilspellend tijdperk?’

Het antropoceen is het tijdvak waarin de mens als eerste soort in de geschiedenis van de planeet invloed uitoefent op wat er op het oppervlak ervan gebeurt: de opwarming van het klimaat, de zeespiegelstijging, het uitsterven van soorten, enz. Vaak denken mensen dat dit soort verschijnselen een ver-van-mijn-bed-show is: modderstromen in Sierra Leone, het ontdooien van het permafrost in Canada en Siberië of het verdrinken van eilandstaten als Kribati en de Malediven. Ten Bos zal echter laten zien dat de gevolgen van dat antropoceen ook dichtbij huis al merkbaar zijn. Het antropoceen is een tijdvak waarin het onderscheid tussen dichtbij en veraf of cultuur en natuur niet meer vanzelfsprekend is.

René ten Bos (1959) is hoogleraar filosofie aan de Faculteit der Managementwetenschappen, Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij is op dit moment tevens Denker des Vaderlands. Ten Bos is geboren in Hengelo en nog steeds supporter van FC Twente. Van zijn hand verschenen onder andere: Modes in management (2002), Stilte, geste, stem (2011), Water, een geofilosofische geschiedenis (2014, genomineerd voor de ECI-literatuurprijs), Bureaucratie is een inktvis (2015, winnaar Socratesbeker 2016) en Dwalen in het antropoceen (2017).

De Storklezing
De Storklezing is een initiatief van oud-stadsdichter John Heymans en de stichting Hengelo Leest. Het is een jaarlijkse voordracht van een (oud)-Hengeloër die zich op maatschappelijk en/of cultureel gebied heeft onderscheiden, en die zich betrokken voelt bij het wel en wee van deze stad. Na de pauze is er gelegenheid voor een discussie naar aanleiding van de voordracht.

Kaarten
De lezing is op zondag 15 oktober van 15.00 – 17.00 uur in de Storkzaal van Tuindorphotel & Restaurant ’t Lansink, sponsor van de Storklezing. Kaarten voor deze lezing kunt u reserveren bij Henk Sannes, e-mail hjgsannes@gmail.com, o.v.v. naam, e-mail adres en aantal kaarten á €5. U ontvangt dan een mail terug met een reservering op naam en u kunt betalen aan de zaal. Voor zover nog beschikbaar kunt u vanaf 14.30 uur ook kaarten kopen aan de zaal.

Hengelo Leest
Hengelo Leest wil het genieten van lezen bevorderen. De stichting organiseert en ondersteunt daarom literaire activiteiten in Hengelo en omgeving, zoals Vers en Foto, de stadsdichter en de Storklezing. Daarnaast biedt Hengelo Leest op haar website een agenda voor alle literaire activiteiten in Hengelo en omgeving. Hengelo Leest ontvangt mede subsidie van de Rabobank Centraal Twente en de Fuldauerstichting Hengelo.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.