STAD

In het najaar van 2017 werden vier Hengelose kunstenaars uitgenodigd door de afdeling Stedebouw voor de nieuwe inrichting van de Enschedesestraat. Men vroeg ideeën aan te leveren. Pier van Dijk bracht teksten in voor de nieuw aan te leggen cortenstalen goten. Guus Schildkamp bracht voor de goten ‘de boze man’ in en ik schreef een gedicht. Alle drie voorstellen werden aangenomen. Mijn gedicht is in cortenstaal gestant en medio maart 2019 geplaatst op de hoek Wemenstraat-Enschedesestraat.

STAD

mag ik u groeten * hier in het centrum van deze werkstad * het hart van Hengelo * metaalstad in Twente * provinciestad in het Oosten * met uitzicht naar vier richtingen * waar mensen gingen, gaan en komen * de oren gespitst * de tongval naar beneden gericht * mag ik u hier groeten * in verschillende talen * verhalen vertellen * mijn verhaal, uw verhaal, ons verhaal * ik – jij – hij – zij – wij – jullie – zij – wij * de geschiedenis niet vergeten * de vraag groter maken * onze kinderen koesteren *
hier de vrijheid vieren * mag ik u groeten

Dit is het laatste gedicht van mij als Stadsdichter van Hengelo. Vanaf 1 april 2019 neemt Hettie Franken het stokje van mij over. Donderdagavond 28 maart 2019 heb ik afscheid genomen tijdens de Boekenballade in Metropool en is Hettie aan het publiek voorgesteld. Hierbij las zij haar eerste stadsgedicht over Hengelo voor. 


Ik wens Hettie veel succes en vooral plezier in haar nieuwe openbare functie. Zelf ga ik de stad verder verkennen als Nachtburgemeester met de naam Freule van de Nacht (2019 tot 2021). Ik hoop in deze periode de stad te verfraaien en bijzondere activiteiten te ondernemen. 


Marijke Agterbosch
Stadsdichter Hengelo
2016 – 2018
Verlengd tot 2019


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.