Oproep: wie wordt de nieuwe stadsdichter van Hengelo?

STADSDICHTER – In mei stopt de termijn van de huidige stadsdichter Herman Koetsveld. Wie wordt zijn opvolger? Kandidaten kunnen zich tot en met zondag 17 april aanmelden. De verkiezing, georganiseerd door Hengelo Leest – in samenwerking met Bibliotheek Hengelo- vindt plaats op donderdag 12 mei.

Wie wil actuele ontwikkelingen en gebeurtenissen in Hengelo van een dichterlijke kanttekening voorzien? De stadsdichter heeft tot schone taak om poëzie laagdrempelig en aantrekkelijk te maken voor alle inwoners van Hengelo.

Aanmelden
Kandidaat stellen voor de verkiezing van nieuwe stadsdichter gaat als volgt. Maak een gedicht rond het thema ‘Hengelo hart in beweging’. Stuur dat gedicht uiterlijk 17 april samen met nog zeven andere eigen gedichten én een motivatie (maximaal 1 A4), waarom je vindt dat je de komende twee jaar de meest ideale stadsdichter van Hengelo bent, naar secretariaat@bibliotheekhengelo.nl.

Verkiezing
Uit alle inzenders zal een onafhankelijke jury drie mogelijke kandidaten nomineren. Op donderdagavond 12 mei presenteren deze genomineerden zich in de bibliotheek, waarna de jury de nieuwe stadsdichter kiest. De gemeente zal die avond, na voordracht door de jury, de nieuwe stadsdichter benoemen. De nieuw benoemde stadsdichter zal de komende twee jaar minimaal een zestiental gedichten over onze stad schrijven, waarvan een aantal in opdracht. Door deelname aan de verkiezing verklaren de kandidaten zich akkoord met het reglement. Het volledige reglement staat hieronder.

Stadsdichter blijft behouden voor Hengelo
Eind vorig jaar besloot de gemeente om de subsidiëring van het stadsdichterschap stop te zetten. Herman Koetsveld, de huidige stadsdichter, vond samen met de stichting Hengelo Leest een oplossing om het stadsdichterschap te behouden voor het Hengelose culturele leven. De oplossing houdt in dat de gemeente het bestaande budget voor de stadsdichter heeft overgedragen aan de Stichting Hengelo Leest als bijdrage aan activiteiten van de huidige stadsdichter en zijn opvolgers. Hengelo Leest verzorgt in samenwerking met Bibliotheek Hengelo de stadsdichtersverkiezing. Hengelo Leest draagt daarnaast zorg voor de samenstelling van de jury en het juryrapport.

Reglement stadsdichtersverkiezing 2016 – 2018

Art.1
Hengelo Leest en Bibliotheek Hengelo organiseren de verkiezing van een stadsdichter voor de periode 2016-2018. Hengelo Leest zorgt voor samenstelling van de jury en het juryrapport waarin de jury zich verantwoordt voor de door haar gemaakte overwegingen en uiteindelijke keuze. Gemeente Hengelo benoemt de nieuwe stadsdichter na voordracht van Stichting Hengelo Leest.

Art.2
Iedereen die 18 jaar of ouder is en nauw betrokken bij de stad Hengelo kan deelnemen.

Art.3
Iedere deelnemer stuurt één gedicht rond het thema ‘Hengelo hart in beweging’ en zeven gedichten uit eigen werk en een motivatie (formaat A4) waarom hij/zij denkt dat hij/zij de stadsdichter van Hengelo (O) moet worden, naar secretariaat@bibliotheekhengelo.nl

Art.4
Deelnemers die plagiaat plegen, die onder meerdere namen inschrijven of zich op een of andere manier aan onregelmatigheden schuldig maken, worden uitgesloten.

Art.5
De bekendmaking van de winnaar van de stadsdichtersverkiezing vindt plaats op 12 mei 2016 in Bibliotheek Hengelo.

Art. 6
De stadsdichter wordt aangesteld door Gemeente Hengelo voor een periode van twee jaar. Hij/zij schrijft in die periode een zestiental gedichten over onze stad, waarvan een aantal in opdracht. Hij/zij ontvangt hiervoor geen structurele vergoeding. Wel kan Stichting Hengelo Leest een budget toekennen aan activiteiten van de stadsdichter.

Art.7
De gedichten worden beoordeeld door een zorgvuldig samengestelde jury. Ingezonden gedichten worden in eerste instantie anoniem gejureerd, dit wil zeggen dat de persoonsgegevens van de dichters niet bekend zijn bij de juryleden. Potentiële kandidaten worden vervolgens uitgenodigd voor een gesprek met de jury.

Art.8
De inzendingen worden niet teruggezonden.

Art. 9

Over de beslissingen van de jury en de uitslag is discussie noch briefwisseling mogelijk. Door deelname aan de verkiezing verklaart de deelnemer zich akkoord met het reglement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.