Onthulling paneel met citaat Kees Verheul

Op woensdag 27 december onthulde de schrijver Kees Verheul op de muur aan de Anninksweg een paneel met daarop een citaat uit zijn novelle Kleine knieval.  Voor hem is het bijzonder dat het paneel juist daar geplaatst wordt, omdat hij bijna 84 jaar geleden aan dezelfde straat geboren is.

Kees Verheul
Verheul is slavist, essayist, romanschrijver en vertaler. Hij woont in het Rosa Spierhuis te Laren (NH).
De schrijver behaalde zijn gymnasiumdiploma op de Bataafse Kamp. Hij studeerde Russische Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en vertaalde poëzie van Anna Achmatova, Osip Mandelstam, Innokenti Annenski en Joseph Brodsky, de memoires van Nadezjda Mandelstam en een aantal boeken van Andrej Platonov.

Talloze publicaties en vertalingen staan op zijn naam. In enkele boeken zoals de novelle Een vierkant in de toendra (1993) en de roman Een jongen met vier benen speelt zijn geboortestad en geboortehuis Anninksweg 30 een grote rol.
In 1977 kreeg Verheul de Busken Huetprijs voor Verlaat debuut en andere opstellen. In 1991 ontving  Verheul, samen met een aantal collega-vertalers, de Aleida Schot-prijs voor vertalingen van poëzie van Joseph Brodsky.

Het oeuvre van Kees Verheul strekt zich uit van Hengelo tot Sint-Petersburg, van Gezelle tot Gogol, van Brodsky’s New England tot Ovidius’ Rome. Weinig schrijvers hebben de Nederlandse literatuur zo internationaal inhoud gegeven.
Citaat uit de Groene Amsterdammer in 2015.

Update 19 maart 2024
Op 16 maart 2024 is Kees Verheul overleden in het Rosa Spierhuis in Laren (NH). De schrijver en slavist werd in 1940 in Hengelo geboren. RIP Kees Verheul.

De plaatsing van het paneel is een initiatief van de Stichting Hengelo Leest en is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Gemeente Hengelo, de bedrijven Hubo Hengelo (Torenlaan) en Moldovan Schilderwerken.

Hengelo Leest realiseerde eerder voor het project Literatuur op de Muur gedichten van H.H. ter Balkt, Willem Wilmink, Bert Schierbeek, Margot Vos en Ellen Deckwitz op muren in het centrum van de stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.