Omroepbaas Henny Everts bij Cultuurpodium Hengelo

Oud-directeur/hoofdredacteur Henny Everts is zondag 18 december te gast bij Cultuurpodium Hengelo. Hij gaat met journalist Gijs Eijsink in gesprek over zijn biografie Jongen van Kotte. Daarin beschrijft Peter Schavemaker het soms turbulente privé- en journalistieke leven van Everts (75), die tien jaar geleden met pensioen ging bij de regionale omroep RTV Oost die hij 22 jaar leidde. Ook tal van andere betrokkenen laten in het boek in een serie interviews hun licht over de regionale omroep schijnen.

Het programma van deze vierde editie van het seizoen 2022-2023 is zoals vanouds een mix van muziek, boeken en beeldende kunst. De muziek wordt ditmaal verzorgd door Ton Ouwehand, die met zijn Trio 054 een jazzy repertoire ten gehore zal brengen.

In verband met de WK-voetbalfinale in Qatar is de aanvangstijd vervroegd. Het programma duurt ditmaal van 13.30 – 15.30 uur en vindt plaats in de Middenzaal.

Lynne Greenaway is een professionele Canadese fotografe; geboren en getogen in Burlington, Ontario, nu woonachtig in Hengelo. Ze legt zich toe op portretten en naakten met haar duidelijke signatuur: hoog contrast esthetiek. Vooral gericht op onderwerpen die vrouwen bezighouden en zelfreflectie, altijd resulterend in iets prachtigs om naar te kijken. Haar Black Dahlia serie is ontstaan vanuit haar obsessie met clair-obscur belichting en haar nieuwsgierigheid naar wat ze met deze hoge contrast belichting-stijl zou kunnen creëren.

Filmregisseur Bert Haanstra (1916-1997) won als eerste Nederlander een Oscar. Goors ‘beroemdste zoon’ ontving die belangrijke prijs in 1960 voor zijn film Glas in de categorie korte documentaire. Ronald van de Vate, Haanstra-kenner uit Woudenberg, vertelt in zijn boek Hart voor Glas allerlei wetenswaardigheden rond deze film.

Noortje Zurburg verkent in haar werk de gevoelsmatige noodzaak van de mens tot veiligheid en voorspelbaarheid. Dit doet ze door alledaagse en ongecompliceerde beelden te schilderen, waar ze met een spijker in krast. De grove verstoringen in het beeld brengen een discussie tot stand over de scheppende kracht van vernieling. De zichtbare ‘littekens’ op het doek laten een nieuwe, nog niet verkende werkelijkheid zien. Die pas zichtbaar kon worden doordat de status quo abrupt verstoord werd.

Cultuurpodium Hengelo wordt van september t/m april maandelijks georganiseerd door Stichting Hengelo Leest en Schouwburg Hengelo. Toegang is gratis; bezoekers dienen wel te reserveren via de website van de Schouwburg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.