Nederland Leest: Erik of het klein insectenboek

72-godfried-bomans (1)GRATIS BIJ BIBLIOTHEEK. Tot/met zaterdag. ‘Erik of het klein insectenboek’ van Godfried Bomans (1940, uitgeverij De Boekerij) is het boek dat centraal staat tijdens Nederland Leest 2013.

Het boek wordt tijdens de campagneperiode van vrijdag 1 november t/m zaterdag 30 november gratis door de openbare bibliotheken aan hun leden verstrekt. Voor de boekhandel wordt een luxe editie uitgebracht.

Het boek, dat leest als een sprookje, vertelt het verhaal van Erik Pinksterblom die op een nacht het schilderij Wollewei boven zijn bed in stapt en in de wereld van de insecten terechtkomt. Daar merkt hij dat het verschil tussen insecten en mensen niet zo groot is. Door de belevenissen van Erik leren we de mens kennen, en diens eigenschappen van bekrompenheid en hang naar materialisme. ‘Erik of het klein insectenboek’ stelt vragen over de plek van de mensheid in het grotere geheel, en toont gulle gevers naast grote graaiers.

Godfried Bomans
Godfried Bomans (1913-1971) wordt precies honderd jaar geleden geboren in Den Haag. Het gezin Bomans, waarin Godfried een strenge opvoeding krijgt, verhuist na een half jaar naar Haarlem. Al in zijn schooltijd schrijft Bomans het kolderdrama Bloed en liefde (uitgegeven in 1937). Tijdens zijn rechtenstudie in Amsterdam publiceert hij zijn literaire debuut De memoires of gedenkschriften van Mr. Pieter Bas (1936). Bomans besluit in 1939 Amsterdam te verruilen voor Nijmegen en gaat psychologie studeren. Hij schrijft ‘Erik of het klein insectenboek’, dat uitgroeit tot zijn meest succesvolle boek; al in het eerste jaar komen er tien drukken uit. De studie mislukt en Bomans keert terug naar Haarlem.

Meer info: klik HIER.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.