Literair licht

Literair licht

De pessimist zegt: ‘Corona slaat het landschap van de kunst en cultuur kaal.’ De optimist zegt: ‘Corona zet dat landschap juist in een ander licht.’ Hoewel Hengelo Leest de live-edities van Cultuurpodium Hengelo heeft moeten annuleren, de Boekenballade moet uitstellen en ook andere evenementen op een koel plekje zet, broedt ze op alternatieven en blijft ze bezig om uw behoefte aan kunst en cultuur te bevredigen.

Zo kan de echte poëzieliefhebber zich vanaf nu aanmelden voor Ontmoet Dichters Online, een online poëzieavond live vanuit het Bibliotheektheater in Rotterdam, op donderdag 4 februari van 19.30 – 21.00 uur. Deze avond staat in het teken van voordrachten van en interviews met Tsead Bruinja, Iduna Paalman, Maureen Ghazal en Daniëlle Zawadi. Ook krijg je de kans om zélf vragen te stellen!


Is Hengelo op het gebied van kunst & cultuur helemaal stil? Bijna wel, helaas. Maar zelfs in coronatijd valt er toch nog volop te genieten van schilderijen, beeldende kunst en fotografie. In de agenda van Hengelo Promotie is dat wat er is te vinden. Rijksmuseum Twenthe is gesloten, maar god-of-wie-dan-ook-zijdank is de collectie ook online te bekijken. Trouwens, ook het Randstedelijke broertje heeft veel online ontsloten in de leerzame kijkreeks Rijksmuseum Unlocked.


De gelegenheidsformatie NL3 bood troostmuziek voor muziekcafé De Cactus tijdens een nieuwsjaarssponsorconcert op basis van verzoeknummers. Het optreden is hier terug te kijken.


Nog steeds te vinden op YouTube: de documentaire De geheimen van Metropool, over 30 jaar herrie in die tent van hèt Twentse poppodium. Maar er is nog veel meer te beleven op MetroTV.


In november presenteerde NPO Radio 1 voor de derde keer het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Gerdi Verbeet las het dictee voor, Frits Spits was de gastheer van deze speciale ‘corona-editie’ en Olav van Kessel won de unieke vulpen na het maken van slechts twee fouten. Gemist en verdrietig? Hengelo Leest gaat in het najaar van 2021 het Groot Hengeloos Dictee organiseren, dus houd ons in de gaten!


Voor wie nooit genoeg van leestips krijgt, zie eens wat een mooie lijst VisitOost voor ons opstelde met 12 boeken over Overijssel. Van Thea Beckman tot Kader Abdolah, van Jan Cremer tot Herman Finkers.

Zoek je het liever buiten de provincie- of landsgrenzen, kijk dan eens naar de tijdloze en prachtig uitgegeven reeks wereldklassiekers van Blossom Books. Deze voor de jeugd toegankelijk gemaakte edities zijn heel goed leesbaar voor alle leeftijden. In november verscheen met Dickens’ Kerstverhaal het vierde deel in deze reeks. In maart verschijnt Dantes goddelijke komedie: de hel in een bewerking van Lies Lavrijsen.


Een selectie van het mooiste en meest waardevolle dat de Nederlandstalige literatuur in de loop der eeuwen heeft voortgebracht, dat vind je in deze eregalerij van het Literatuurmuseum, de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) en Bibliotheek.nl. De papieren versies zijn natuurlijk overal te vinden, maar u kunt ze ook digitaal in huis halen.


De komende edities van Human Library NL vinden vanzelfsprekend volledig online plaats. Kijk of er een interessante menselijke bibliotheek bij zit en meld u aan.


Ook wijzen we u graag op het interactieve boekenevent Broese Bruist Boeken Live. Alle edities zijn via YouTube terug te kijken.


Het programma Goedemorgen Hengelo besteedt met regelmaat aandacht aan literatuur, zo ook op zaterdag 7 november. Te gast waren onder anderen ENIS ODACI, over het boek ‘Spiegelreis’, dat hij heeft geschreven samen met Herman Koetsveld, CHRISTIAN NIJHOF over ‘Alleen op reis van mijn hoofd naar mijn hart’ en MANON OSSEVOORT met haar boek ‘Het meisje en de tractor’. MARIJKE AGTERBOSCH – Freule van de Nacht – ziet haar ambtstermijn verstrijken en keek vooruit naar de verkiezing van de nieuwe Stadsdichter van Hengelo.


Online is nog veel meer moois te vinden. Een aanrader is het YouTube-kanaal Ontmoet Schrijvers Online, een initiatief van zeven bibliotheken en Probiblio waarbij de biebs online bekende schrijvers ontvangen, zoals Splinter Chabot, Alex Boogers en Esther Gerritsen. Ondanks alle coronabeperkingen wordt zo toch een mooie gelegenheid geboden om schrijvers én boeken in het zonnetje te zetten.


Ook fijn is Lezentv, waar het naar eigen zeggen elke week boekenweek is en allerlei interviews met en lezingen van auteurs te vinden zijn. Je hebt onbeperkt toegang voor 5 euro per maand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.