Literair licht

Het culturele landschap ontlook de afgelopen tijd heel traag en voorzichtig, maar staat nu op het punt om uit te barsten. Hoewel Hengelo Leest nog geen nieuwe editie van Cultuurpodium Hengelo kan organiseren, de Boekenballade uitstelt tot in 2022 en ook andere evenementen op een koel plekje moest zetten, broedt ze op zomerse outdoor alternatieven en blijft ze bezig om uw behoefte aan kunst en cultuur te bevredigen.

Zo zijn we blij te mogen melden dat Boekhandel Broekhuis weer literaire avonden gaat organiseren, om te beginnen op woensdag 2 juni. Frénk van der Linden zal vanaf 19.30 uur geïnterviewd over zijn boek En altijd maar verlangen door Marjon Kok (kunstredactie TC Tubantia). De entreeprijs bedraagt € 7,50. Kaarten zijn uitsluitend digitaal aan te schaffen.


De VPRO is altijd goed bezig op het gebied van lezen en literatuur. Niet alleen begon op 18 april het boekenprogramma Brommer op zee, ook ging Nhung Dam in de wekelijkse webserie Minibieb op de fiets langs bij schrijvers die haar vertelden welke vergeten of onontdekte boeken het verdienen door iedereen gelezen te worden. Alle afleveringen zijn via de website te bekijken.


Hengelo Leest natuurlijk van alles, maar als we u iets mogen aanraden wijzen we graag naar Mensje van Keulen en haar verhalenbundel Ik moet u echt iets zeggen. Ze won hiermee in februari de J.M.A. Biesheuvelprijs, waarvan de uitreiking hieronder is terug te kijken. Let in het bijzonder op de prachtige Ode aan het Korte Verhaal door Christine Otten: ‘We hebben hier te maken met misschien wel de zuiverste vorm van vertelkunst, omdat juist in een verhaal van beperkte omvang iedere zin raak moet zijn.’


Het is op de een of andere manier altijd bijzonder om een boek met roots in eigen bodem te lezen. Zo verscheen onlangs Noorderlicht van Mariska Overman (geboren in Eibergen, getogen in Hengelo), een thriller die zich afspeelt op een zeilschip in de ijzige winterkou van Noorwegen. Ook van oud-Hengeloër Deniz Kuypers kwam een nieuw boek uit, De atlas van overal, een bijzondere, want deels fictieve roman over de schrijver zelve en zijn Turkse vader.


Is Hengelo op het gebied van kunst & cultuur helemaal stil? Bijna wel, helaas. Maar zelfs in coronatijd valt er toch nog volop te genieten van schilderijen, beeldende kunst en fotografie. In de agenda van Hengelo Promotie is dat wat er is te vinden. Rijksmuseum Twenthe is gesloten, maar god-of-wie-dan-ook-zijdank is de collectie ook online te bekijken. Trouwens, ook het Randstedelijke broertje heeft veel online ontsloten in de leerzame kijkreeks Rijksmuseum Unlocked.


Voor wie niet alleen poëzie wil lezen maar er eens diep in wil duiken, leze het proefschrift Poëzie buiten het boek. De circulatie en het gebruik van poëzie van Kila van der Starre. In haar onderzoek richtte ze zich op het gebruik en de betekenis van poëzie in het alledaags leven. ‘Ik ben geïnteresseerd in de manier waarop mensen poëzie gebruiken en laten circuleren buiten het boek.’


Nog steeds te vinden op YouTube: de documentaire De geheimen van Metropool, over 30 jaar herrie in die tent van hèt Twentse poppodium. Maar er is nog veel meer te beleven op MetroTV.


Wat is kunst? is een vraag die iedereen zich weleens stelt. Ted van Lieshout geeft in dit prachtboek – voor alle leeftijden! – de antwoorden. En heel veel meer.


Voor wie nooit genoeg van leestips krijgt, zie eens wat een mooie lijst VisitOost voor ons opstelde met 12 boeken over Overijssel. Van Thea Beckman tot Kader Abdolah, van Jan Cremer tot Herman Finkers.


Zoek je het liever buiten de provincie- of landsgrenzen, kijk dan eens naar de tijdloze en prachtig uitgegeven reeks wereldklassiekers van Blossom Books. Deze voor de jeugd toegankelijk gemaakte edities zijn heel goed leesbaar voor alle leeftijden. In november verscheen met Dickens’ Kerstverhaal het vierde deel in deze reeks. In maart verscheen Dantes goddelijke komedie: de hel in een bewerking van Lies Lavrijsen.


Een selectie van het mooiste en meest waardevolle dat de Nederlandstalige literatuur in de loop der eeuwen heeft voortgebracht, die vind je in deze eregalerij van het Literatuurmuseum, de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) en Bibliotheek.nl. De papieren versies zijn natuurlijk overal te vinden, maar u kunt ze ook digitaal in huis halen.


De komende edities van Human Library NL vinden vanzelfsprekend volledig online plaats. Kijk of er een interessante menselijke bibliotheek bij zit en meld u aan.


Ook wijzen we u graag op het interactieve boekenevent Broese Bruist Boeken Live. Alle edities zijn via YouTube terug te kijken.


Online is nog veel meer moois te vinden. Een aanrader is het YouTube-kanaal Ontmoet Schrijvers Online, een initiatief van zeven bibliotheken en Probiblio waarbij de biebs online bekende schrijvers ontvangen, zoals Splinter Chabot, Alex Boogers en Esther Gerritsen. Ondanks alle coronabeperkingen wordt zo toch een mooie gelegenheid geboden om schrijvers én boeken in het zonnetje te zetten.


Ook fijn is Lezentv, waar het naar eigen zeggen elke week boekenweek is en allerlei interviews met en lezingen van auteurs te vinden zijn. Je hebt onbeperkt toegang voor 5 euro per maand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.