Lezing Hengeloër Hans Hoes in Bornse synagoge

ZOMERZOTHEID & ZWARTE BEERTJES. Bij boeken gaat het niet alleen om de inhoud, ook het uiterlijk speelt een grote rol. Als het boek net in de winkel ligt is het boekomslag belangrijk, maar ook jaren later, wanneer de herinnering aan de inhoud soms is vervaagd, kan die afbeelding op de voorkant nog haarscherp op je netvlies staan.

Dit wordt in de lezing van Hengeloër Hans Hoes geïllustreerd aan de hand van twee totaal verschillende soorten boekuitgaven: de Zwarte Beertjes pockets met covers van Dick Bruna, en meisjesboeken uit de periode 1880-1960. Bij de meisjesboeken ligt het accent op talrijke fraaie band- en omslagontwerpen uit Nederland zoals die voor Cissy van Marxveldts bestseller ‘Een zomerzotheid’, maar er worden ook uitstapjes gemaakt naar Duitsland, Engeland en Amerika. De vroegste, vaak anonieme voorbeelden komen uit de tijd van de Jugendstil. Latere ontwerpers van naam waren o.a. Henri Pieck en Hans Borrebach. Het overzicht van de Zwarte Beertjes beperkt zich niet tot die serie uit de jaren 1955-1980, maar wordt geplaatst in de context van de opkomst van het pocketboek.

Hans Hoes (Amsterdam, 1945) is oud-journalist van Het Financieele Dagblad, waar hij o.m. schreef over boeken, films en popmuziek. Zijn belangrijkste hobby is het verzamelen van boeken; alle voorbeelden komen uit zijn collectie.

Lezing: Hans Hoes
Zomerzotheid & Zwarte Beertjes
vrijdag 24 januari 20 uur
Entree: 10 euro
Kaartjes verkrijgbaar bij oa de VVV Borne (Kulturhus)
Of telefonisch reserveren: 074 266 5296

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.