Boekenballade 2018 met o.a Nathalie Baartman en A.L. Snijders

LITERATUUR EN MUZIEK. De 83ste Boekenweek is van zaterdag 10 t/m zondag 18 maart 2018. Net als vorig jaar organiseren Hengelo Leest, Boekhandel Broekhuis, Metropool en Bibliotheek Hengelo weer de Boekenballade. De avond waar muziek en literatuur elkaar een ferme en liefdevolle handdruk gaan geven, is midden in de Boekenweek gepland: donderdag 15 maart, aanvang 19 uur in het café van Metropool. Gratis entree.

Leo Vroman schreef in de gedichtencyclus Wieltjes en wieltjes: ‘en toch is alles wat we doen natuur’, deze dichtregel is het motto bij het thema Natuur. Midas Dekkers is een van de vele biologen in de Nederlandse letteren, van hem is de onvergetelijke quote: “Echte fauna en flora kennen de mensen vooral van de slager en de groenteboer”. En er is een fascinerende literaire dierentuin. Schrijvers kruipen graag in de huid van dieren, Anton Koolhaas en Toon Tellegen doen dit meesterlijk, maar ook: Dagboek van een Poes (Remco Campert), De Ruiter (Jan van Mersbergen) en De verwarde cavia (Paulien Cornelisse).

Hoe het thema Natuur op de Hengelose Boekenballade terug gaat komen, weten we nog niet. Dat laten we graag aan de hoofdrolspelers van de avond over. Zeker is wel dat de bekende cabaretière, columniste én vooral ook natuurliefhebster Nathalie Baartman de avond in goede banen gaat leiden. Ze treedt zelf op en ze presenteert en modereert de Boekenballade 2018.  Nathalie zal de volgende woordkunstenaars op gepaste en natuurlijke wijze aankondigen.
A.L. Snijders. Columnist en vooral bekend als uitvinder van het zeer korte verhaal.
Atte Jongstra.  Schrijver en essayist die recent het boek De ontgroende mens uitgaf.
Johanneke ter Stege. De zangeres en dichter die de mooiste stukjes tijd verzamelt en aan elkaar rijgt.
Jordi Lammers. De schrijver en dichter uit Nijmegen was in 2016 de Campusdichter van de Radbouduniversiteit.
Marijke Agterbosch. De regerende stadsdichter van Hengelo.
Arthur Adam. Singer-songwriter met intrigerende nummers en een stem van elastiek.
SanSan. Een zingende Hengelose vriendengroep, die vast en los is, paal noch perk, maar toch vlees en vis.

HIERONDER IN WILLEKEURIGE VOLGORDE UITGEBREIDE INFO OVER DE HOOFDROLSPELERS VAN DE BOEKENBALLADE 2018.

Johanneke ter Steege
https://www.johanneketerstege.com/
Verzamelt de mooiste stukjes tijd en rijgt ze aan elkaar in beeld, taal en muziek. Als zangeres kun je haar solo tegenkomen achter haar piano en zingende zaag of dichtend als Deventer Dichter. Johanneke: “Ik wil mensen inspireren met mijn muziek en ze details laten zien van de wereld om ons heen, zodat ze zich opnieuw kunnen verbazen over het gewone.”
Johanneke laat zich inspireren door: Michel Gondry, Franco Fontana, Ingmar Heytze, Spinvis, Ane Brun en Fiona Apple

Jordi Lammers
https://jordiilammers.tumblr.com
Jordi Lammers studeert Nederlandse taal en cultuur in Nijmegen. In 2016 was hij de campusdichter van de Radboud Universiteit, nadat de jury bestaande uit letterkundige Jeroen Dera en de Nijmeegse stadsdichter Frouke Arns hem hadden geprezen om zijn vervreemdende taalgebruik en zijn durf om stelling te nemen. Stadsdichter Arns vergeleek hem met ‘de jonge Oscar Wilde’. In datzelfde jaar won hij de voorronde van de landelijke schrijfwedstrijd Write Now!
Zijn gedichten en verhalen verschenen onder andere in Meander, De Optimist, Op Ruwe Planken en De Revisor.

A.L. Snijders
A.L. Snijders (Amsterdam, 24 september 1937), pseudoniem van Peter Cornelis Müller, maakte furore als schrijver van columns (onder andere bij Het Parool).  Hij is de uitvinder van een nieuw literair genre dat het zeer korte verhaal wordt genoemd, afgekort ZKV en staat nu bekend als een van de grootste schrijvers van het zeer korte verhaal, kortweg zkv genoemd.

Aanvankelijk deelde hij de korte verhalen met een select gezelschap, per e-mail, vanaf 2006 worden ze gebundeld in boekvorm uitgegeven. In zijn nieuwe boek ‘De libelleman’ zijn de stukjes gebundeld die Snijders in 2013 en 2014 schreef. Veel thema’s zijn vertrouwd: stad en land, literatuur, kinderen, dieren, tao, taal en filosofie.

Natalie Baartman
https://www.nathaliebaartman.nl/
Nathalie Baartman: licht hysterisch, wereldvreemd en van het padje af. Gelukkig maar. Dat maakt haar tot een van die bijzondere, eigenzinnige cabaretiers die we moeten koesteren. In najaar 2016 startte ze met haar zesde cabaretprogramma Voest! In 2017-2018 volgt de reprise.
Nathalie schrijft columns voor De Twentsche Courant/Tubantia en regelmatig ook voor het radioprogramma Vroege Vogels. De eerste reeks columns in de krant is in boekvorm verschenen: Ik heb iets met prutsers. Nathalie was bovendien gastcolumniste van TM en Cappuccino.

SanSan
De Hengelose vriendengroep zingt al jaren samen. Puur voor plezier, zonder winstoogmerk of wil om beroemd te worden. Ze beoefenen bijna alle genres, meestal a capella, soms begeleid door gitaar. Waar nodig vertalen ze of maken ze zelf liedteksten(meestal Twents) en arrangementen. Het is vast en los, paal noch perk, maar toch vlees en vis.

Atte Jongstra
Atte Jongstra (1956) is schrijver en essayist en recenseert voor NRC Handelsblad. In 2016 ontving hij de Constantijn Huygens-prijs. Jongstra heeft diverse boeken op zijn naam staan. Incidenteel is hij actief als beeldend kunstenaar. Zo was hij in 2013 actief als gastcurator van de tentoonstelling De paden van het paradijs in het Rijksmuseum te Enschede. Een week voor de Boekenweek 2018 verschijn zijn bundel De ontgroende mens ter gelegenheid van het Boekenweekthema ‘Natuur’.

Marijke Agterbosch
Nog zo’n drie maanden is ze in functie als stadsdichter van Hengelo, Marijke Agterbosch. Al jaren wenst ze de stad het allerbeste, zonder er een hek omheen te zetten. Enschede mag er ook zijn. Bijvoorbeeld.
www.stadsdichterhengelo.nl

Arthur Adam
Arthur Adam is boven alles een singer-songwriter die in allerlei genres melodieuze, intrigerende nummers schrijft en een stem van elastiek heeft.
Hij maakt melancholieke, akoestische Engelstalige liedjes die in de muziekpers vergeleken worden met het werk van onder andere Damien Rice, Sufjan Stevens en Jeff Buckley.
Over zijn album voor In A Cabin With schreef 3voor 12: “Hij geeft zijn warmte gratis weg zodat jij deze winter veilig door kan komen.”
Adam bracht vier albums uit: het experimentele album In a Cabin With, de popplaat Awake, het veelzijdige album Pulse en het voor zijn doen optimistische Magic, Light.
https://arthuradam.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.