Petra Bruulsema en Bataafs Lyceum winnen Het Groot Hengeloos Dictee

‘Lijstenmaken of een tekstredactie. Het vraagt allebei om oog voor detail en kent dezelfde finesse,’ schrijft Petra Bruulsema op haar website. Op 20 april bleek ze de Nederlandse taal inderdaad tot in de kneepjes te beheersen, want ze won met slechts 9 fouten de tweede editie van Het Groot Hengeloos Dictee, gehouden in de raadzaal van het Hengelose gemeentehuis. De scholenstrijd werd voor de tweede keer gewonnen door het Bataafs Lyceum. Beste scholier werd Damon ter Laak. Hij maakte 12 fouten in een creatieve tekst die werd geschreven en voorgelezen door kunstenaar Pier van Dijk.

De 48 taalliefhebbers die de sfeervolle ruimte betraden werden verrast op het geluid van burlende edelherten op de (‘De’ mag ook) Hoge Veluwe. Het hoe en waarom werd even later duidelijk toen Pier van Dijk in een zwart krijtjespak (‘Zodat u wordt herinnerd aan het schrijven binnen de lijntjes’) zijn tekst voorlas. Een tekst waarmee hij wilde wijzen op het gruwelijke en eeuwige bloedvergieten van de mens, het economische gewin van de wapenmakers en de ongelijkheid ‘in dit vreselijke neo-Victoriaanse tijdperk’ met ”machturberende’ leiders’ en ‘het kanonnenvlees dat zich als varkens naar het abattoir laat transporteren.’ Pier sloot de avond af met de belofte dat ‘machturberende’ in de komende editie van de Dikke Van Dale zal verschijnen.

Petra Bruulsema won, naast de eeuwige Hengelose roem, een prijsbeker, bloemen en het boek De Beesten van Gijs Wilbrink, ook nog een uniek prachtontwerp van Pier met gedeeltes van de dicteetekst. Ida Seijdel en Jeroen Heijstek deelden de tweede plek, met 11 fouten.

Damon ter Laak won met zijn team van het Bataafs Lyceum een prijsbeker en het boek van Wilbrink, en ontving zelf nog de Wereldklassieker Het vreemde verhaal van dr. Jekyll & de heer Hyde en 100 euro in contanten.

De deelnemers

De tekst

Disclaimer: dit columndictee is gecreëerd door artificiële intelligentie, politiek correct noch gecensureerd door sensitivity readers in dit vreselijke neo-Victoriaanse tijdperk.

Terzijde.

Uitgerekend vandaag, exact honderdvierendertig jaar geleden, werd in Braunau am Inn in Opper-Oostenrijk de toen nog schattige Adolf voor te mislukken kunstschilder in de wieg gelegd.

Ter zake.

De wapenindustrie, weer salonfähig, is booming business, evenals de creatieve industrie, waar oorlog en geweld corebusiness zijn, tot vreugde van ceo’s, stakeholders en andere zakkenvullers.

Van oorlog en geweld, goed voor de economie, krijgen we geen genoeg!

Volgens de presocratische filosoof Heraclitus is oorlog ‘de vader van alle dingen’.

Aanvankelijk sloegen harige homines sapientes bij moerasjepik met zwerfkeien en knobbelknotsen elkaar de schedel in, nadat zij eerst vrouwen verkrachtten en vermoordden (femicide avant la lettre!) en holen en hutten in de hens staken.

Dit alles onder atonaal oergebrul, te vergelijken met het burlen van edelherten op de Hoge Veluwe; dierlijk herenleed, zullen we maar zeggen.

Onder auspiciën van de ‘machturberende’ leiders van de tweezwaardenleer laat het kanonnenvlees zich als varkens naar het abattoir transporteren, alwaar de rotte in de modder het eigen loopgraf moet delven.

Ik wist niet dat er überhaupt te kuieren viel aan gene zijde.

Op het slachtveld blijft het van hetzelfde laken een camouflagepak: de accessoires zijn geavanceerder (ABC-wapens), maar de misdaden zijn van gelijke snit; het eindspel wordt vermoedelijk een abc’tje!

Hoezo nooit weer, nie wieder?

Wij herdenken, vernietigen en wederopbouwen dat het een lieve lust is.

Deze vicieuze cirkel valt op sint-juttemis te doorbreken.

Vrolijk voorwaarts!

De sponsoren

Het Groot Hengeloos Dictee wordt mede mogelijk gemaakt door het Lokaal Fonds Hengelo en de gemeente Hengelo. Dankzij hen is deelname gratis. De cadeauboeken zijn ter beschikking gesteld door Boekhandel Broekhuis en de uitgeverijen Thomas Rap en Blossom Books.

Fotogalerij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.