Hettie Franken nieuwe stadsdichter van Hengelo

OPVOLGSTER VAN MARIJKE AGTERBOSCH. Hettie Franken wordt de nieuwe stadsdichter van Hengelo. Zij zal voor de periode 2019-2021 Marijke Agterbosch opvolgen, die deze functie drie jaar heeft bekleed. De officiële installatie van Hettie Franken vindt plaats op 28 maart tijdens de Boekenballade in Metropool. Dan wordt ook de afscheidsbundel van Marijke Agterbosch gepresenteerd.

Hettie Franken (65) is een veelzijdig kunstenaar. Behalve gedichten schreef zij o.a. Lieve rothond, een boek met verhalen uit haar jeugd dat ze zelf illustreerde. Daarnaast is zij werkzaam als beeldend kunstenaar: ze tekent en schildert niet alleen, maar maakt ook ruimtelijke installaties en beelden.

Ter gelegenheid van haar aanstaande benoeming schreef zij het gedicht ‘Stadsdichter 2019’, waarin ze zich afvraagt welke toon ze in deze hoedanigheid zal aanslaan. Doopt ze haar pen in welriekend rozenwater of juist in zwarte gal? Naar aanleiding daarvan schrijft de selectiecommissie in het rapport waarin ze haar keuze verantwoordt o.m.: ‘Ongetwijfeld komen beide kanten van haar dichterlijke talent ruimschoots aan bod. Scherp en bozig waar dat gewenst en gepast is, en aardig en luchtig waar dat vereist is. We gaan het zeker zien de komende twee jaren.’

De stadsdichter wordt telkens voor een periode van twee jaar aangesteld door het College van B & W van Hengelo. De ondersteuning van de stadsdichter is de verantwoordelijkheid van de stichting Hengelo Leest. Nadat de verkiezing van vorig jaar mei geen geschikte kandidaat opleverde, werd besloten de termijn van Marijke Agterbosch met één jaar te verlengen. Het reglement is aangepast en in plaats van een jury werd een onafhankelijke selectiecommissie ingesteld, bestaande uit Gerben Wynia, 1e graads docent Nederlands, Jos Klaczynski, presentator Radio Hengelo TV, en Marijke Agterbosch.

De commissie heeft voor de selectie gekeken naar de dichters die bij vijf eerdere verkiezingen zijn genomineerd. Toen bleek dat Hettie Franken de afgelopen jaren tweemaal genomineerd is geweest, werd besloten haar te benaderen. Zij reageerde meteen positief. Daarmee is de opvolging voor de komende twee jaar geregeld.

De officiële installatie van Hettie Franken vindt plaats op 28 maart tijdens de Boekenballade in Metropool (aanvang 19.30 u). Bij die gelegenheid zal wethouder Bas van Wakeren haar de officiële stadsdichtersspeld opspelden. Daarnaast zal scheidend stadsdichter Marijke Agterbosch haar afscheidsbundel presenteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.