Gedichten op de markt

POËZIE DIE BLIJFT – Sinds vrijdag 23 oktober is het marktplein van Hengelo verrijkt met een vijftal gedichten. Vier gedichten hebben een permanente plek in de Brinktoren. Het vijfde gedicht siert blijvend de achterkant van het Marktmeestershuisje.

De gedichten zijn van drie Hengelose stadsdichters en Theo Vossebeld, een bekende Twentse dichter uit Beckum. In de Brinktoren hangen De Beken van Fred van de Ven, Berenlust van John Heymans, Je suis Hengeloer van Herman Koetsveld en Verleurn leef van Theo Vossebeld. De Hengelose stadsdichter Reinier de Rooie heeft aangegeven dat hij hieraan niet deelneemt. Aan het Markmeestershuisje is het gedicht Zoekruimte van Herman Koetsveld aangebracht. Dicht op de markt is een initiatief van de stichting Hengelo Leest en mede mogelijk gemaakt met financiële steun van het RABO Cultuurfond en de Fuldauerstichting.

Muurdichten
Een jaar geleden ontstond het idee om enkele muren in de binnenstad van Hengelo in te zetten als ondergrond voor een gedicht. De initiatiefnemers bezochten enkele steden die deze muurdichten hebben, zoals Leiden en Naarden, om inspiratie op te doen.

Zeildoek
Uiteindelijk bleken de Brinktoren en het Marktmeestershuisje het meest geschikt voor een gedicht. Aanvankelijk wilden de initiatiefnemers de gedichten plaatsen op een metalen plaat, als verwijzing naar de metaalstad die Hengelo van oudsher is. Dit materiaal bleek toch te kostbaar. Daarom is uiteindelijk gekozen om de gedichten op zeildoek te drukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.