Eerste ‘gedicht op de muur’ in Hengelose binnenstad gepresenteerd

ZOMER I. De Stichting Hengelo Leest wil de Twentse dichters die tot de literatuur behoren, eren met een gedicht van hen op een muur in de Hengelose binnenstad. Donderdagmiddag 21 juni bij het begin van de zomer om exact zeven minuten over twaalf presenteerde stadsdichter Marijke Agterbosch het gedicht Zomer I van H.H. ter Balkt, die in 1938 in Usselo is geboren. Het gedicht is door de Almelose kunstschilder Freddy Hoevers aangebracht op de muur van winkelbedrijf Morsink op de hoek van de Wemenstraat en de De Wetstsraat.

Hengelo Leest heeft enkele jaren geleden al de wens geuit om op een aantal muren in de binnenstad gedichten te laten zien van de Twentse dichters van naam. De Stichting SIOCH, de Stichting Informeel Ondernemers Contact Hengelo was bereid het aanbrengen van het eerste gedicht te sponsoren. Decoratieschilder Freddy Hoevers ging aan de slag op de muur van de firma Morsink en omdat het gekozen gedicht van H. H. ter Balkt de titel Zomer I heeft, was de presentatie op donderdagmiddag 21 juni om 12.07 uur. Het is het exacte tijdstip waarop dit jaar de astronomische zomer is begonnen.

Na de onthulling door Marijke Agterbosch hield Jan Kristen, de oud-gedeputeerde van Cultuur van de provincie Overijssel en kenner van het werk van Ter Balkt een kort referaat over de Usselose dichter, die het grootste deel van zijn leven in Nijmegen heeft gewoond en gewerkt. Ter Balkt begon zijn werkzame leven bij Dagblad Tubantia, maar koos na korte tijd voor een carrière in het onderwijs. Daarnaast schreef hij talloze gedichten over het boerenleven en de natuur, maar ook over gebeurtenissen in de Nederlandse geschiedenis. Ter Balkt kreeg in 1998 de Constantijn Huijgensprijs en mocht in 2003 de P.C. Hooftprijs in ontvangst nemen. Beide prijzen betroffen zijn totale oeuvre.

Aan het slot van zijn verhaal over Ter Balkt deed Kristen (foto rechts) de aanbeveling om in Overijssel een H. H. ter Balktprijs in het leven te roepen voor dichters uit de provincie die hun sporen verdiend hebben.
Op 15 september is het 80 jaar geleden dat Ter Balkt werd geboren. Het zou een uitgelezen moment kunnen zijn om zo’n prijs uit te reiken.

Hengelo Leest gaat door met het plaatsen van gedichten van Twentse dichters op muren in de binnenstad die zich daarvoor lenen. Op de rol staan allereerst Rutger Kopland en Willem Wilmink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.