Cultuurpodium met oa Jeffrey Spalburg en Eddy van der Ley

Het Cultuurpodium van de Stichting Hengelo Leest beleeft zondag 29 oktober de tweede aflevering van het seizoen 2023-2024.  Te gast zijn schrijver/cabaretier Jeffrey Spalburg (foto), kunstenaar Dennis Zanoli, schrijver Eddy van der Ley en het trio Three of a kind. Theatermaker/dichter Regine Hilhorst presenteert het programma.

Jeffrey Spalburg is in Hengelo geboren. Hij woont in Amsterdam. De theatraal-muzikale-standup-cabaretier draagt graag voor uit eigen werk. Soms dragen anderen ook voor uit zijn werk. Bijna altijd in het theater en sinds enkele maanden ook vanuit zijn roman Ik ben jullie meester. Vooral daarover gaat tijdens het Cultuurpodium het interview van Hans Hoes met Spalburg.

Enschedeër Eddy van der Ley is ondernemer, schrijver, journalist, presentator en theatermaker. Hij begon zijn werkzame leven bij de Twentsche Courant in Hengelo, werkte onder meer 25 jaar voor het Algemeen Dagblad en schreef verder voor tientallen bladen en magazines in binnen- en buitenland. Verder presenteert hij op jaarbasis veel panelavonden en sportcafés bij voetbal- en businessclubs, met bekende personen uit zo ongeveer de hele sportwereld én daarbuiten. Zijn nieuwste boek heeft de titel Heldendaad in de Sahara over twee jonge mannen die in de Sahara zijn verdwaald en overleden. Van der Ley zegt met dit laatste boek een ‘missie te hebben voltooid.’
“Ik heb gedaan wat de jongens – waaronder mijn beste jeugdvriend Peter Teggelaar – mij, vanuit die kansloze positie in de woestijn, min of meer hebben gevraagd. Dat voelt goed. Dertig jaar na dato wek ik Marc en Peter, via dit boek, als het ware tot leven, in de vorm van een ultiem eerbetoon.”
Van der Ley zal geïnterviewd worden door Marjon Kok.

Three of a kind’ is een muzikaal drietal bestaande uit pianist (Jess C Capia), zangeres (Danique Greuliker) en zangeres (Dominieke Gerrits). Door het gevarieerde repertoire van popsongs en ballads vanaf de jaren 80 tot nu met nummers als Take it easy, Watermelon sugar, Born to be wild, Roller coaster, Ik kan het niet alleen, One love en Piano man, sluiten zij aan op elke gelegenheid. Het drietal komt uit respectievelijk Langeveen, Dalfsen en Enschede.

“Manisch is lekker dan voel ik me goed. In depressieve buien voel ik alleen pijn.” De Almelose kunstenaar Dennis Zanoni heeft al een groot gedeelte van zijn leven last van schizofrene perioden en manisch-depressiviteit. Toch ziet hij dat niet allemaal als iets negatiefs. “De stemmen inspireren me.”
De kunstenaar, die op Curaçao geboren is en in 1976 naar Almelo is verhuisd, heeft al op veel plekken kunst tentoongesteld. “Kunst is alles voor mij, daar kan ik mezelf in zijn.”
De Almeloër maakt kraskunst, een kunstvorm waarbij je zonder van tevoren vastgesteld idee met krijt of balpen een papier krast. “Ik weet nooit hoe het er van tevoren uit gaat zien, dat vormt zicht gaandeweg.” Hij exposeerde onlangs nog op de Art Brut Biënnale.

Cultuurpodium Hengelo wordt van september t/m april maandelijks georganiseerd door Stichting Hengelo Leest en Schouwburg Hengelo. Het programma vindt deze keer plaats in de Wolvecamp Foyer, op de eerste etage van de schouwburg en duurt van 15 tot 17 uur. Toegang is gratis; bezoekers dienen wel te reserveren via de website van de Schouwburg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.