Cultuurpodium met Hani Andary, Hettie Franken, Cor Trompetter, Martin ter Denge en De Gema’s

HANI ANDARY
Via de TV-show Holland’s Got Talent werd de Hengelose dansgroep Iron op slag beroemd. Onder leiding van Hani Andary bereikte Iron de finale. Hani is op het Cultuurpodium van 26 november een van de gasten die tussen 15u en 17u geïnterviewd zullen worden. Hani, mede-eigenaar van Studio X, is vooral actief in de dansstudio, als docent en choreograaf voor theaterproducties (Hanna van Hendrik 2019, 2022, De Vergeten Twentse Lente 2023) en uiteraard zijn eigen dansgezelschap IRON.
HETTIE FRANKEN

Hans Hoes gaat in gesprek met kunstenaar Hettie Franken die sinds een week in de Schouwburg Hengelo een tentoonstelling heeft met als titel Ga jij maar tekenen. Hettie Franken (70) studeerde in 1983 af aan de AKI in Enschede. Ze schildert, tekent en schrijft gedichten en korte verhalen. In haar beeldend werk gebruikt ze gemengde technieken, daardoor krijgt het een gelaagd karakter. Ze werkte op locatie in gastateliers in Italië, Denemarken, Polen en Spanje. In haar reisdagboeken doet ze hier verslag vanHaar recente boek Ga jij maar tekenen toont werk van vroeger en eveneens nieuw werk, gemaakt voor de gelijknamige expositie, die te zien is van 18 november 2023 tot 14 januari 2024.


COR TROMPETTER

De schrijver Cor Trompetter uit Weststellingwerf wordt geïnterviewd door Gijs Eijsink over zijn pas verschenen lijvige standaardwerk De Geschiedenis van Twente.
In het deze maand verschenen boek De Geschiedenis van Twente tussen 1528 en 1870 beschrijft Trompetter hoe de ontwikkelingen die deze regio in deze periode heeft doorgemaakt het leven van de Twentenaren hebben getekend.
Het indrukwekkende boek van Trompetter telt bijna 600 pagina’s. Cor Trompetter (1956) studeerde filosofie en geschiedenis en heeft diverse publicaties over Twente op zijn naam staan.

MARTIN TER DENGE

Tekstschrijver, streektaalactivist, muzikant en tekenaar Martin ter Denge uit Rijssen zal enkele verhalen voorlezen uit zijn boek Tukkers Spotten. De verhalenbundel, waarvan twee weken geleden de vernieuwde uitgave werd gepresenteerd, gaat over de raadselachtige ziel van de Twentenaar. Hij was daarover al eens te gast op het Cultuurpodium. Martin zocht en beschreef op gemoedelijke, erudiete en geestige manier naar typische kenmerken van het volk waarvan hij deel uitmaakt.
DE GEMA’S 
De muzikale omlijsting wordt verzorgd door een uniek duo. De 83-jarige eeneiige tweeling Geert en Machiel Nijenhuis, oud-werknemers van Stork, vormen samen het duo de Gema’s. Ze spelen nummers uit de jaren vijftig en zestig.
Cultuurpodium Hengelo wordt van september t/m april maandelijks georganiseerd door Stichting Hengelo Leest en Schouwburg Hengelo. Het programma vindt deze keer plaats in de Wolvecamp Foyer, op de eerste etage van de schouwburg en duurt van 15 tot 17 uur. Regine Hilhorst presenteert het programma. 
De toegang is gratis; bezoekers dienen wel te reserveren via de website van de Schouwburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.