Cultuurpodium Hengelo met Den Tex, Vos, Ros en Blufpand

Charles den Tex is zondag 25 september te gast bij het Cultuurpodium Hengelo. Hij was jarenlang schrijver van reclameteksten en publiceerde sinds 1995 19 boeken, waarvan er 3 zijn verfilmd. Ook wonnen er 3 de Gouden Strop. De repair club (2022), zijn meest recente titel, ontving van de Detective- en Thrillergids van Vrij Nederland de volle vijf sterren. Op het Cultuurpodium gaat hij daarover in gesprek met collega-schrijver Nicolet Steemers.

Het programma van deze eerste editie van het seizoen 2022-2023 is zoals vanouds een mix van muziek, boeken en beeldende kunst. De muziek wordt ditmaal verzorgd door Roos Blufpand, vertolker van Nederlandstalige elektro-pop. Roos is onlangs een nieuwe muzikale weg ingeslagen, in haar eigen woorden gekenmerkt door ‘brutale teksten met dansbare reggaeton beats, bubbly vibes, EDM hooks en diepe synths’.

Roos Blufpand

Wie voor het eerst met de beelden van kunstenares Lara Vos wordt geconfronteerd, ziet niet alleen intrigerende kunstwerken, maar ook dat haar werkwijze heel ongebruikelijk is. Haar beelden zijn eigenzinnig en intuïtief, en toch met grote precisie en vakmanschap gemaakt. Ze zijn niet aan tijd of plaats gebonden, maar lijken voort te komen uit een soort oergevoel.

Journalist Ben Siemerink schreef een boek over de Zuid-Afrikaanse voetballer en oud-Heraclied Darius Dholomo (1931-2015). Naast voetballer was Dhlomo ook bokser, muzikant en activist. Bij zijn komst naar Twente in 1958 was hij ‘den zwatn’, nu is hij hét gezicht van een sociaal-cultureel project dat volgend jaar de finale beleeft met een theaterspektakel.

Beeldend kunstenaar Patrick Ros exposeert in september en oktober in de Schouwburg Hengelo. Zijn werk kenmerkt zich veelal door het combineren van allerlei materialen tot één sprekend geheel. Als in de natuur geworteld katholiek plattelandsmens straalt zijn werk simpele kracht en degelijkheid uit. Zo zijn er kruizen te herkennen en is het favoriete handwerkmateriaal van zijn vader gebruikt.

Cultuurpodium Hengelo wordt van september t/m april maandelijks georganiseerd door Stichting Hengelo Leest en Schouwburg Hengelo. Het programma vindt doorgaans plaats in de Wolvecampfoyer en duurt van 15 tot 17 uur. Toegang is gratis; bezoekers dienen wel te reserveren via de website van de Schouwburg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.