Boekenweek 2015: Te gek voor woorden – waanzin in de letteren

kustersFASCINERENDE HOOFDPERSONEN – De literatuur zit vol met fascinerende hoofdpersonen die afwijken van de norm. Vaak op een tamelijk onschuldige manier, zoals de hoofdpersonen uit Het Boek Ont van Anton Valens, die de post niet open durven maken. Maar de literatuur zit ook vol met personen die tot waanzin worden gedreven of daadwerkelijk lijden aan het leven. Denk aan Eline Vere van Louis Couperus, aan Maya in Annelies Verbeke’s Slaap of aan Werther van Goethe.

Niet alleen in fictie, ook onderzoek of eigen ervaringen leveren prachtige boeken op, zoals Ontregelde geesten van Douwe Draaisma, Toen ik je zag van Isa Hoes en Paaz van Myrthe van der Meer. Kortom, waanzin in al zijn vormen tiert welig in de letteren.

Dimitri Verhulst, bekend van zijn grote doorbraak met De helaasheid der dingen, schrijft dit jaar het Boekenweekgeschenk, gratis te bemachtigen in de Boekenweek, bij aankoop van €12,50 aan Nederlandstalige boeken. Met dit boekje kun je op zondag 15 maart gratis treinen!

‘Filosoof en ervaringsdeskundige Kusters schreef een uiterst boeiend boek – voor waanzinnigen, psychiaters en filosofisch geïnteresseerde lezers – over wanen van psychoten.’ **** NRC Handelsblad

Waanzinnige ontmoeting met Wouter Kusters

Wouter Kusters (foto), die ruim zeventien jaar geleden psychotisch werd, legt in zijn boek Pure Waanzin verschillende bronnen naast elkaar: zijn herinneringen, zijn medisch dossier en inzichten uit wetenschap en filosofie. In maart 2014 verscheen zijn boek Filosofie van de waanzin. Volgens Kusters schuilt er een rijkdom aan ervaringen in psychotische ervaringen. Er liggen waanzinnige impulsen en fascinaties ten grondslag aan talrijke hoogtepunten van onze cultuur. Dit geldt niet alleen voor de hoogtepunten uit de kunst en literatuur, maar juist ook voor de filosofische vergezichten van bijvoorbeeld Plotinus, Schelling en Sartre. Met het boek Filosofie van de waanzin plaatst Kusters de waanzin in een uitzonderlijk breed perspectief.

Woensdag 11 maart | 20.00 – 22.00 uur | Bibliotheek Hengelo Stad

€5 voor leden
€7,50 voor niet-leden
Incl. pauzedrankje

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.