Bart Lankester in het park

In de derde aflevering van de zonovergoten serie Schrijvers in het park verwelkomde Hengelo Leest op zondag 27 juni de schrijvende historicus Bart Lankester. Hij vertelde vlakbij de rode beuk van het Prins Bernhardplantsoen van alles over zijn werk in het algemeen – ‘het ene boek leidt bij mij vanzelf tot een ander’ – en zijn nieuwe sixties-boek Loes Hamel in het bijzonder.

loes from Eric on Vimeo.

Bart Lankester publiceerde in 2017 een boek over het leven van zijn oudtante Trien de Haan-Zwagerman, geboren 1891 in Hauwert. Een strijdvaardige vrouw, die haar mannetje stond in een tijd waar armoe troef was en waar de vrouw weinig invloed had. Ook schrijft hij bijna dagelijks precies ‘100 woorden uit Wieringen’, waartoe hij ooit is geïnspireerd door wijlen A.L. Snijders.

Bart vertelde smakelijk en met graagte over het turbulente leven van de veel te jong gestorven Loes Hamel. Hoewel hij helder maakte dat hij niet van uitgebreid gepsychologiseer houdt – ‘daarom zijn veel biografieën zo overdreven dik’ – bood en biedt de zowel eigenzinnige als nuchtere Loes volop voer voor gesprek en discussie. Hoewel Loes aanvankelijk koos voor het nette vak van verpleegster, wilde ze ook het vrije leven van kunstenaars in muziek, toneel, kunst en poëzie ten volle meemaken. Op een vraag over het succes dat ze had als mannequin en fotomodel, zei ze ooit: ‘Ik ben niet mooi, ik héb iets.’ Hoe de sleutel naar dit succes precies gemaakt werd, mag de lezer zelf bedenken. O, wat een heerlijke zomerklus. Het boek ligt vanaf nu in de winkel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.