Dinsdag 2 juni 2020

Bibliotheek brengt boeken naar ouderen

Geplaatst op 23 april 2020 door   ·   Geen reacties

EERST 80 JAAR EN OUDER. De bibliotheken zijn sinds 16 maart gesloten. Klanten kunnen met de Online Bibliotheek blijven lezen via e-reader, tablet of smartphone. Maar voor ouderen is deze manier van lezen niet altijd makkelijk. Daarom starten de bibliotheken in Hengelo, Hof van Twente en Oldenzaal met het thuisbrengen van boeken.

80+
Nu de sluiting van de bibliotheekgebouwen verlengd is tot 20 mei, gaan de bibliotheken boeken thuisbezorgen bij de mensen die er het meest om zitten te springen. “De eerste groep klanten die van deze dienstverlening gebruik kan maken, zijn mensen van 80 jaar en ouder”, zegt René Siteur, directeur van de samenwerkende bibliotheken Hengelo, Hof van Twente en Oldenzaal. “In een later stadium zullen we dit gaan uitbreiden naar een grotere groep klanten. De boeken worden ingepakt en thuisbezorgd. Daarbij houden de medewerkers van de bibliotheek rekening met alle regels. Zo wordt te allen tijde anderhalve meter afstand gehouden.”

Klanten worden gebeld
Aanmelden om boeken thuisbezorgd te krijgen is vooralsnog niet mogelijk. De bibliotheek neemt zelf contact op en begint deze week met het bellen van alle klanten boven de 80 jaar. Niet alleen om bestellingen op te nemen, maar vooral ook om te horen hoe het met hen gaat.

“Eenzaamheid is een verborgen probleem in deze coronacrisis”, zegt Siteur. “Hoe fijn is het dan om even een praatje te maken met één van de medewerkers die je kent van je bezoek aan de bibliotheek. Onze medewerkers kunnen telefonisch vragen beantwoorden en helpen met digitaal lezen. Klanten kunnen zich ook aanmelden om eens per week telefonisch voorgelezen te worden”.

Heropening
Het thuisbrengen van boeken ziet Siteur als een eerste stap in de voorbereiding om de bibliotheek weer te openen: “Dit zal nog wel een poosje duren. Maar we bereiden ons al wel voor om straks stap voor stap onze dienstverlening op te pakken, zodra dit mogelijk is binnen de richtlijnen van het RIVM en de overheid. We kijken uit naar het moment dat we onze deuren weer kunnen openen”.

Reacties (0)
Agenda